Menu Zoek

Ook veel senioren appen liever dan dat ze bellen

Driekwart bezorgd over privacy bij het gebruik van sociale media

Utrecht, 3 september - Het zeer populaire WhatsApp wordt door jong en oud veelvuldig gebruikt om berichten te versturen naar vrienden en familie. Van jongeren was al bekend dat ze tegenwoordig liever appen dan bellen. Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt nu dat dit ook voor veel ouderen geldt.

Niet storend
Vorig jaar bleek al (uit onderzoek van Motivaction) dat veel jongeren geen zin hebben of het zelfs eng vinden om te bellen en daarom liever appen. Nu wordt duidelijk dat ook veel ouderen een voorkeur hebben voor appen. 43% van de ouderen die WhatsApp gebruikt stuurt liever een berichtje dan dat hij of zij belt, slechts 19% belt liever.

Ouderen vinden het niet zozeer eng om te bellen, maar ze vinden appen wel veel prettiger en handiger. Een berichtje (terug)sturen kan immers wanneer het je uitkomt, het is niet storend. Verder vinden veel ouderen appen makkelijker en kost het minder tijd en geld dan bellen. Ook vinden ze een berichtje sturen leuker, omdat ze direct foto's en video's kunnen meesturen. Sommigen vinden het prettig dat ze eerst even rustig kunnen nadenken of iets kunnen teruglezen. Voor slechthorenden is WhatsApp al helemaal een uitkomst, evenals voor mensen met familie en vrienden in het buitenland.

Onmisbaar?
Ouderen gebruiken vooral WhatsApp om berichten mee te versturen (72%). Ook worden SMS en Facebook Messenger regelmatig gebruikt. Andere berichtenapps zoals Skype, iMessage, Telegram, Signal, Hangouts of SnapChat zijn niet populair onder senioren. Bijna de helft van de ouderen gebruikt WhatsApp tussen de één en vijf keer per dag. Vaker de app openen om berichten te lezen en/of versturen doet maar een vijfde van de ondervraagden. Ongeveer een derde gebruikt de app niet dagelijks. Over de stelling 'ik kan niet meer zonder WhatsApp' zijn de meningen dan ook verdeeld. Van de WhatsApp-gebruikers is 35% het er (helemaal) mee eens en zegt niet meer zonder te kunnen. Echter 38% geeft aan wel zonder WhatsApp te kunnen.

Zorgen om privacy
Ruim acht op de tien senioren maakt gebruik van één of meerdere sociale media zoals Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, LinkedIn of Pinterest. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de senioren zich enigszins tot zeer bezorgd maakt over zijn of haar privacy bij het gebruik van sociale media. Bijna twee derde past daarom de privacy-instellingen aan. Een kwart van de ondervraagden weet echter niet welke instellingen belangrijk zijn of hoe ze deze kunnen instellen om hun persoonlijke gegevens, foto's en video's te beschermen.

Uitleg
Er is dan ook veel behoefte aan uitleg over het veilig gebruiken van sociale media. In heel Nederland zijn hierover cursussen en workshops te volgen bij SeniorWeb. Uitgebreide informatie over WhatsApp is te vinden op seniorweb.nl/whatsapp. Hier is ook een filmpje te bekijken met Sjoerd van Oortmerssen (voormalig DWDD-Jakhals) die op straat senioren aan de tand voelt over hun WhatsApp-gebruik.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Meer informatie
Voor meer informatie over dit persbericht, het onderzoek of extra achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met Jolanda van As, marktonderzoeker SeniorWeb, via: jvanas@seniorweb.nl of 030-2769945.

Over het onderzoek
De genoemde cijfers zijn gebaseerd op een kwantitatief online onderzoek, gehouden onder leden van SeniorWeb in augustus 2019. In totaal hebben 942 personen van 50 jaar en ouder de volledige vragenlijst ingevuld. Niet alle vijftigplussers in Nederland worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.

Over SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke vereniging zonder winstoogmerk die al sinds 1996 actief is. Wij vinden de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met 150.000 leden, 2.900 vrijwilligers, een drukbezochte website (ruim 13 miljoen bezoeken per jaar), het populaire computertijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 410 leslocaties in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.