Menu Zoek

SeniorWeb biedt hulp bij digitale belastingaangifte

PERSBERICHT

UTRECHT, 4 februari 2016 - De blauwe envelop van de Belastingdienst zal de komende jaren gaan verdwijnen nu de overheid heeft besloten steeds meer digitaal met de burger te communiceren. Voor veel ouderen gaat deze ontwikkeling erg snel. SeniorWeb heeft daarom de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld, zodat iedereen zelfstandig zijn belastingaangifte kan blijven doen.

Behoefte aan ondersteuning

“Het verdwijnen van de blauwe envelop roept veel vragen op,” aldus Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb. “Wij merken aan de reacties van onze leden dat er behoefte is aan ondersteuning bij de verschillende stappen van het digitaal belastingaangifte doen, zoals het activeren van MijnOverheid. Om hieraan tegemoet te komen hebben wij een wegwijzer ontwikkeld. De wegwijzer biedt advies voor zowel de mensen die al online zijn, als voor de mensen die nog niet online zijn. We hebben hierover ook regelmatig contact met de Belastingdienst, waarbij we onze ervaringen en de feedback van onze leden delen”.

Digitaal vaardig

Van de ruim 6 miljoen vijftigplussers in Nederland zijn er ongeveer 1,2 miljoen nog niet online, en dus zijn bijna 5 miljoen senioren dit al wel. Maar ook de senioren die al digitaal vaardig zijn hebben vragen over de digitale belastingaangifte. Uit onderzoek onder leden van SeniorWeb blijkt dat bijna driekwart van hen de belastingaangifte reeds online doet, maar ook dat veel mensen graag meer informatie en tips willen over dit onderwerp. Voor alle mensen die moeite hebben met online aangifte doen heeft SeniorWeb de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld met duidelijke uitleg over alle stappen van het digitaal aangifte doen.

Nog niet online

Mensen die familie, vrienden of bekenden in hun omgeving hebben die nog niet online zijn, vinden in de Wegwijzer een pdf met advies dat zij kunnen uitprinten en aan de persoon zonder internet kunnen geven. De pdf begint met de geruststelling dat de belastingaangifte op papier doen mogelijk blijft. Verder wordt uitgelegd hoe mensen anderen kunnen machtigen om voor hen de belastingaangifte te doen, en hoe zij de overstap naar de online aangifte kunnen maken.

Wegwijzer

De Wegwijzer Digitale Belastingaangifte omvat dus uitleg voor zowel mensen met computer als mensen zonder computer. De Wegwijzer is vanaf nu beschikbaar op www.seniorweb.nl/belastingaangifte. Mensen vinden er nu uitleg over de voorbereiding van het aangifte doen, namelijk: het aanvragen van DigiD, het activeren van MijnOverheid en de bijbehorende Berichtenbox raadplegen. Vanaf begin maart, als de online aangifte 2015 ook echt beschikbaar is, wordt de Wegwijzer aangevuld met uitleg over online belastingaangifte doen. De Wegwijzer zal geen belastingadvies geven.

SeniorWeb hoopt dat met de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte alle senioren zelfstandig hun belastingaangifte kunnen blijven doen. Hebben ze aanvullende vragen omtrent DigiD, MijnOverheid, en online belastingaangifte dan kunnen ze altijd terecht bij de 400 SeniorWeb Leercentra in het land.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Over SeniorWeb

SeniorWeb vindt de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met bijna 150.000 leden, 3.000 vrijwilligers, een drukbezochte website (10,5 miljoen bezoeken per jaar), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 400 Leercentra in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Hamminga, marketing- en communicatiemanager SeniorWeb. E-mail shamminga@seniorweb.nl, telefoon 030-2769945.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.