Menu Zoek

Accu of batterij sneller leeg bij lage temperatuur?

percentage-batterij-iphone-tonen

Sommige apparaten gebruikt u ook buiten, zoals een smartphone, camera en elektrische fiets. Heeft kou (of warmte) invloed op de batterijduur?

In de winter daalt het kwik geregeld tot onder het vriespunt. Een lage temperatuur heeft gevolgen voor de prestaties van accu’s. Ze werken dan namelijk minder goed. In mobiele apparaten en elektrische vervoermiddelen zit vrijwel altijd een zogeheten lithium-accu. Dit type werkt het beste bij een temperatuur van grofweg tussen de tien en dertig graden. Het kan overigens zijn dat een fabrikant andere minimum- en maximumtemperaturen adviseert.

De accu raakt sneller leeg als het kouder is dan tien graden. Een smartphone, camera of elektrische fiets gaat op een enkele batterijlading dan minder lang mee. Gelukkig is het doorgaans niet zo dat een lage temperatuur schade aan de accu veroorzaakt. Hij houdt het alleen minder lang vol. Bij vrieskou kan de capaciteit mogelijk zelfs met enkele tientallen procenten afnemen. Gaat u op wintersport? Er bestaan speciale isolerende hoesjes voor de smartphone. Voorkom daarmee dat de accu te veel kou vat en blijf op de skipiste langer bereikbaar.

Net als kou is ook hitte slecht voor de batterijduur. Bij een temperatuur van boven de dertig graden neemt de werking iets af. De impact is vergeleken met kou wel een stuk kleiner. Een accu presteert bij zomers weer hooguit een paar procent minder. Overigens hebben hoge temperaturen wel een ander nadeel voor accu’s. Ze verkorten namelijk de levensduur. Leg een smartphone daarom nooit in de brandende zon of voor de open haard. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk blootstelling aan temperaturen van boven de dertig graden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.