Menu Zoek

Afbeelding uit een video halen

afbeelding-uit-video(1)

Sla met het programma VLC losse afbeeldingen op van uw favoriete momenten uit een video.

Een video is opgebouwd uit frames. Een frame is eigenlijk een stilstaand beeld uit een video. Zo'n afbeelding uit een video wordt ook wel een 'still' genoemd. Het is als het ware een foto van een video. Soms is het leuk om een still te maken uit een video, bijvoorbeeld wanneer u een leuk moment ook graag als een foto wilt bewaren.

De video die u gebruikt, moet op de computer staan. Een van de programma's waarmee u een still kunt maken is VLC. Dit programma is gratis beschikbaar voor de Windows-computer en Mac. Lees eventueel eerst het artikel 'Speel alles moeiteloos af met VLC' voor de basisbediening van het programma.

Haal als volgt een afbeelding uit de video:

 • Open de video in VLC.
 • Ga naar het moment in de video waar u de afbeelding van wilt opslaan en zet de video op pauze.
 • Klik in het menu op Video > Snapshot maken (Windows) of Momentopname (Mac).

De afbeelding is gemaakt en opgeslagen in de map 'Afbeeldingen'. De bestandsnaam van de afbeelding is als volgt opgebouwd: vlcsnap-[de datum]-[een uniek nummer].png

Geef eventueel een andere map op als opslaglocatie.

 • Klik in het menu op Extra (Windows) of VLC (Mac) > Voorkeuren > Video.
 • Klik onder 'Video-snapshots' achter 'Map' op Bladeren.
 • Blader naar de map waarin u de afbeeldingen wilt opslaan.
 • Klik op Map selecteren (Windows) of Kiezen (Mac).
 • Klik op Opslaan.

Voortaan staan de afbeeldingen in de gekozen map.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.