Menu Zoek

Afstand meten tussen twee plekken op aarde

20170420_mapsmeten(1)

Met Google Maps is het makkelijk om na te gaan hoe groot de afstand hemelsbreed is tussen twee plekken op de kaart.

De grootste afstand tussen twee punten op aarde bedraagt iets meer dan 20.000 kilometer. Tenminste… als u niet tot de groep mensen behoort die denkt dat de aarde plat is. En de afstand Rotterdam-Berlijn is zo'n 611 kilometer, terwijl Amsterdam en New York bijna 5900 kilometer van elkaar verwijderd zijn. Meet zelf ook de precieze afstand tussen twee punten. Hoe ver woont u bijvoorbeeld exact van uw boezemvriend vandaan, of van uw favoriete restaurant?

 • Surf naar www.google.nl/maps.
 • Klik met de rechtermuisknop op een plek op de kaart van waaruit u wilt meten.
 • Klik in het menu dat verschijnt op Afstand meten.
 • Er verschijnt een rondje op de kaart. Klik op een punt op de kaart om de afstand hier naartoe te meten.
 • Er verschijnt een rechte lijn met de totale afstand. Klik eventueel nog op een andere plaats op de kaart om een extra punt toe te voegen.
 • Versleep een punt of traject om het te verplaatsen of klik op een punt om het weer te verwijderen.
 • Als extra informatie staat onderaan de totale afstand in kilometers (km) en mijl. Klik onderaan op het kruisje in het vakje met de gemeten afstand om af te sluiten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.