Menu Zoek

Anoniem bellen aan- of uitzetten

nummerherkenning

Smartphones laten zien welk telefoonnummer belt. Liever anoniem bellen? Zet dan de nummerherkenning uit.

Standaard staat op een smartphone nummerherkenning aan. Dit betekent dat wanneer iemand belt, de ontvanger van het gesprek het telefoonnummer in beeld ziet. Staat het nummer al in de contactenlijst, dan ziet de ontvanger de opgeslagen naam. Het is mogelijk om als beller de nummerherkenning uit te zetten. De ontvanger ziet dan geen naam of telefoonnummer maar iets als 'Privé' of 'Anoniem'.

Dit is fijn als u uw nummer liever niet deelt. Maar er zit ook een nadeel aan. Als degene die u probeert te bereiken de oproep mist, kan deze niet terugbellen. De ontvanger weet namelijk niet wie gebeld heeft en heeft geen nummer van de beller. Ook nemen veel mensen anonieme telefoontjes uit principe niet op.

Zet zo op een iPhone de nummerherkenning uit:

 • Tik op app Instellingen.
 • Scrol naar beneden en tik op Telefoon.
 • Tik op Nummerherkenning.
 • Is het schuifje achter 'Nummerherkenning' groen? De functie staat aan en uw telefoonnummer is bij bellen te zien. Tik op het schuifje om de functie uit te zetten. Het wordt dan grijs.

Klaar met het anonieme telefoongesprek? Vergeet dan niet om de nummerherkenning weer aan te zetten. Want het is natuurlijk wel fijn dat vrienden en bekenden weten dat u belt.

Zet zo op een toestel met Android 14 de nummerherkenning aan of uit (getest op een Samsung-toestel):

 • Tik op de app Telefoon. Meestal is dat een groen pictogram met een telefoonhoorn.
 • Tik het pictogram van de drie puntjes.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Aanvullende services.
 • Tik op Uw beller-id weergeven.
 • Tik op Nooit om nummerweergave uit te zetten. Tik op Altijd om de herkenning aan te zetten.

   Klaar met het anonieme telefoongesprek? Vergeet dan niet om de nummerherkenning weer aan te zetten. Want het is natuurlijk wel fijn dat vrienden en bekenden weten dat u belt.

   Delen via:
   Wat betekenen deze knoppen?
   Wat betekenen deze knoppen?
   Sluiten

   U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

   Hoe werkt het?
   Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

   • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
   • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
   • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
   • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

   De koppeling verbreken
   U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

   • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
   • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
   Woordenboek

   Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
   Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

   De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.