Menu Zoek

Bepaal of apps op de achtergrond mogen verversen

apps verversen x250

Geef aan welke smartphone-apps op de achtergrond actief zijn. Apps die op de achtergrond verversen, gebruiken internet. Ook als u de app niet gebruikt.

Apps op smartphones blijven soms op de achtergrond actief, ook op momenten dat u ze niet gebruikt. Dat hoeft niet erg te zijn.

Als u apps opent, gebruiken ze doorgaans de internetverbinding om de inhoud te laden of bij te werken. Veel apps doen dat ook wanneer u de app zelf niet voor u hebt. Denk aan een mailprogramma dat op vastgestelde tijden e-mails ophaalt zodat u niet steeds zelf hoeft te kijken of er nieuwe berichten zijn. Dat heeft voor- en nadelen.

Dit verversen op de achtergrond hoeft geen probleem te zijn. Als u alleen op wifi internet gebruikt of een grote databundel hebt, hebt u er geen last van. Dan is het zelfs gemakkelijk dat de apps altijd voorzien zijn van de nieuwste gegevens. Daarentegen wordt de achtergrondactiviteit wel een probleem als u op het verbruik van MB's wilt letten, bijvoorbeeld omdat u een beperkte databundel hebt op de telefoon. Of als u liever niet steeds gestoord wordt door allerlei meldingen. Dan is het handiger om het gegevensverbruik op de achtergrond uit te zetten.

Zet op de iPhone (met iOS 13 of hoger) als volgt het verversen op de achtergrond uit:

  • Tik op de app Instellingen.
  • Tik op Algemeen.
  • Tik op Ververs op achtergrond.
  • Bepaal bij 'Ververs op achtergrond' of deze functie aan of uit moet staan. Als u hem aanzet, kunt u per app bepalen of deze er wel of geen gebruik van maakt. Als u hem uitzet, kan geen enkele app op de achtergrond verversen. Tik op Ververs op achtergrond.
  • Kies uit 'Uit', 'Wifi' of 'Wifi en mobiele data'.
  • Tik op Vorige.
  • Hebt u gekozen voor 'Wifi' of 'Wifi of Mobiele data', dan staan alle apps die er gebruik van willen maken onder elkaar met een schuifknop ernaast. Een groene knop betekent dat de app zichzelf ververst op de achtergrond. Een geheel witte knop geeft aan dat dit niet gebeurt. Tik eventueel op een schuifknop om de instelling te wijzigen.

Op een Android-apparaat (met Android 7 tot en met 10) komt u als volgt bij de instellingen voor verversen op de achtergrond.

  • Tik op Instellingen.
  • Tik Verbindingen.
  • Tik op Gegevensgebruik.
  • Tik op Gegevens opslaan of op Gegevensbesparing.
  • Tik op App toestaan bij Geg. besp. aan.
  • Hier kunt u per app bepalen of deze wel of geen gebruik mag maken van de internetverbinding als u de app verder niet gebruikt. Is het schuifje achter een app blauw, dan heeft deze app wél toestemming. Tik op een schuifje om daar verandering in te brengen.
  • Tik linksboven op het pijltje naar links om terug te gaan naar het instellingen menu. Wijzigingen worden opgeslagen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.