Menu Zoek

Bedieningspaneel op iPhone of iPad aanpassen

bedieningspaneel ipad en iphone

Zet de knoppen die u handig vindt en veel gebruikt, op het Bedieningspaneel van de iPad/iPhone.

Het Bedieningspaneel is een verzameling knoppen waarmee snel apps of onderdelen gestart worden. Open het Bedieningspaneel op iPhones met een Thuisknop door van onderaan helemaal naar boven te vegen over het scherm. Open het Bedieningspaneel op de iPad of iPhones zonder Thuisknop omlaag vanaf de rechterbovenkant van het scherm. Meteen is daar een donker paneel met vierkante en langwerpige knoppen te zien. Hierachter gaan verschillende functies schuil, zoals bijvoorbeeld het slot waarmee u het meedraaien van het scherm blokkeert.

iPhone Bedieningspaneel iOS 16

Welke knoppen er op het paneel staan, is als volgt aan te passen:

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Bedieningspaneel.
  • Onder 'Toegevoegde regelaars' staan de functies die al in het paneel staan. Zo is er de camera. Die kan snel geopend worden door op het bijbehorende pictogram te tikken in het Bedieningspaneel. Voor de duidelijkheid staan de pictogrammen ook in dit menu, zo weet u welke knop waarvoor is. Onder 'Meer regelaars' staan de knoppen die aan het Bedieningspaneel toe te voegen zijn. Staat er een knop tussen die u handig lijkt? Tik op het groene plusteken voor de gewenste functie.
  • De knop verplaatst zich naar het gedeelte bovenaan, waar de toegevoegde knoppen staan. Wilt u juist een knop verwijderen uit het Bedieningspaneel? Tik dan op het rode minteken voor de knop die u overbodig vindt en vervolgens op Verwijder.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.