Menu Zoek

Beveilig uw iPad

Natuurlijk gebruikt u de iPad overal. Thuis op de bank, in een luie stoel op de camping of onderweg in de trein. Maar door het platte formaat kunt u het zicht op het apparaat verliezen. Beveilig de iPad met iOS 12 of iPadOS 13 tegen diefstal en ongewenst gebruik.

De iPad is te beveiligen met een pincode. Daardoor krijgt de gebruiker pas toegang tot het apparaat als de juiste code is ingetikt. De nieuwere modellen, zoals iPad Pro, iPad Air (vanaf 2), iPad (vanaf vijfde generatie) en iPad mini (vanaf 4) hebben een vingerafdruksensor. Die bieden naast een toegangscode de mogelijkheid tot het ontgrendelen met een vingerafdruk. Daarover leest u meer in de volgende paragraaf.

 • Tik op Instellingen Icoon Instellingen.
 • Tik op Touch ID en toegangscode (bij oudere modellen tikt u op Toegangscode).
 • Tik op Zet code aan.
 • Bedenk een code die u gemakkelijk kunt onthouden. Typ deze code.
 • Herhaal de code.
 • Typ het Apple ID-wachtwoord en tik op Ga door.

De iPad is nu beveiligd. Als u het apparaat in de energiebesparende sluimerstand zet (met het knopje boven aan de iPad), hebt u daarna alleen toegang tot de iPad als u de code invoert.

Tip
'Vraag om code' staat standaard ingesteld op 'Direct'. Dat wil zeggen dat als de iPad in de sluimerstand gaat, meteen het codeslot actief wordt. Maar u kunt 'Vraag om code' ook instellen op bijvoorbeeld 'na 1 minuut' of 'na 15 minuten'. In dat geval wordt het codeslot pas na respectievelijk 1 of 15 minuten actief.

Bij de nieuwere modellen is het ook mogelijk om het apparaat te beveiligen met een vingerafdruk. In de Thuisknop zit een vingerafdruksensor, die vingerafdrukken herkent. In plaats van het typen van een toegangscode legt u uw vinger op de Thuisknop om de iPad te ontgrendelen. Stel dat als volgt in:

 • Tik op Instellingen > Touch ID en toegangscode.
 • Voer de toegangscode in als u deze hebt ingesteld.
 • Tik op Voeg een vingerafdruk toe.
 • Plaats uw vinger op de Thuisknop.
 • Plaats uw vinger met korte tussenpozen op de Thuisknop.
 • Pas uw greep aan en tik op Ga door.
 • Plaats de rand van uw vinger met korte tussenpozen op de Thuisknop. Wissel de stand van uw vinger steeds een beetje.
 • Klik op Ga door.
 • Voeg eventueel nog meer vingers toe door bovenstaande stappen te herhalen.

Via Instellingen > Beeldscherm en helderheid vindt u de optie 'Automatisch slot'. Die term is wat ongelukkig gekozen omdat het de lading niet helemaal dekt. Met deze instelling regelt u namelijk niet dat de iPad op slot gaat, maar dat hij automatisch in de sluimerstand gaat. U kunt kiezen uit de opties '2 minuten', '5 minuten', '10 minuten', '15 minuten' of 'Nooit'. Kies de instelling die u prettig vindt.

Wat veiligheid betreft is het aan te raden het automatisch slot te gebruiken in combinatie met een toegangscode. Daardoor zorgt u er namelijk voor dat uw iPad zichzelf in de sluimerstand zet. U krijgt weer toegang tot het apparaat door de cijfercode in te tikken.

Het besturingssysteem van de iPad heet iPadOS. Versie 13 is de recentste versie. Tot de komst van deze versie maakte de iPad gebruikt van het besturingssysteem iOS dat ook voor de iPhone wordt gebruikt. Het is raadzaam nieuwe updates te installeren. Deze updates bevatten vaak ook aanpassingen die relevant zijn voor de beveiliging van de iPad.

Controleer als volgt of de recentste versie aanwezig is op de iPad:

 • Tik op Instellingen > Algemeen > Software-update.

Software-update

 • Alleen als u de recentste versie nog niet hebt geïnstalleerd, ziet u de mogelijkheid om dit te doen. Tik op Download en installeer om de update te installeren. Maar maak eerst een reservekopie van uw bestanden.

Ook van de apps die op de iPad staan, kunnen nieuwe versies verschijnen. Maak er een gewoonte van deze regelmatig bij te werken. Of u updates hebt, ziet u eenvoudig aan de App Store. In de rechterbovenhoek staat dan een rood bolletje met een cijfer. Dat cijfertje vertelt u van hoeveel apps er een nieuwere versie beschikbaar is. Installeer ze als volgt:

 • Tik op App Store.
 • Tik bij iPadOS 13 rechtsboven op het grijze poppetje of de afbeelding van uw Apple ID. Bij iOS 12 tikt u rechtsonder op Updates (iOS 12).
 • Tik bovenaan op Werk alle bij.

Alle updates worden nu geïnstalleerd.

Voor schadelijke software hoeft u op de iPad niet bang te zijn. Apple ziet namelijk streng toe op alle programma's die in de App Store worden uitgebracht. Dus alle apps zijn uitgebreid door Apple gecontroleerd. Verder is de iPad zo gemaakt dat alle apps los van elkaar werken en geen toegang hebben tot andere delen van het apparaat. Daarom is een antivirusprogramma voor de iPad niet nodig.

De iPad beschermt u niet tegen spam en phishing. Daarvoor gelden de gebruikelijke, algemene regels: gebruik gezond verstand, tik niet op verdachte links en laat u nooit verleiden privacygevoelige informatie, zoals uw pincode, door te geven.

Meer informatie over phishing en spam leest u in deze artikelen:

Wie thuis via wifi verbinding maakt met internet, heeft doorgaans een beveiligde verbinding. Dat wil zeggen dat u pas toegang krijgt tot het wifi-netwerk, nadat u een wachtwoord hebt ingevuld. Anderen hebben geen toegang tot uw netwerk. U kunt met het veilige netwerk dus bijvoorbeeld gewoon internetbankieren. Onderweg komt u soms onbeveiligde verbindingen tegen. Deze vormen een risico: anderen kunnen, zonder dat u het merkt, meekijken. Dat is geen probleem als u alleen wat surft op Seniorweb.nl of Nu.nl. Maar op een openbaar onbeveiligd netwerk, kunt u beter niet internetbankieren of andere privacygevoelige zaken uitvoeren.

Lees in de tip 'Netwerk instellen op iPad' hoe u op de iPad verbinding maakt wifi.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.