U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Beveilig uw iPad

Artikel

Door het platte formaat kunt u het zicht op de iPad verliezen. Beveilig de iPad tegen diefstal en ongewenst gebruik.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,7 / 5 (62 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 14 mrt 2024

Automatisch op sluimeren

Met 'Automatisch slot' gaat de iPad in de energiebesparende stand. Het scherm gaat op zwart. Het is verstandig om dit aan te zetten, in combinatie met schermvergrendeling (zie volgende alinea). Wie in een onbewaakt moment de iPad probeert te gebruiken, moet 'm dan eerst ontgrendelen. 

  • Tik op Instellingen.
  • Tik links op Scherm en helderheid.
  • Tik op Automatisch slot.
  • U kunt kiezen het apparaat na 2, 5, 10, 15 minuten of 'Nooit' te laten sluimeren. Kies de instelling die u prettig vindt.

Schermbeveiliging iPad

Met schermvergrendeling zet u een digitaal slot op een apparaat. Alleen met de toegangscode is het te ontgrendelen. Zo zorgt u dat niet zomaar iedereen op uw iPad kan. Er zijn verschillende manieren om een iPad te vergrendelen:

  1. Met een cijfercode
  2. Met een vingerafdruk
  3. Met gezichtsherkenning (alleen nieuwere iPads)

Besturingssysteem updaten

Het is raadzaam nieuwe updates van het besturingssysteem   besturingssysteem Een systeem dat een apparaat zoals computer, tablet of smartphone bestuurt. Een besturingssysteem is noodzakelijk om met softwareprogramma's te kunnen werken, maar ook met hardware die is aangesloten, zoals een muis. Voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows, Linux, Android, MacOS, en iOS. Een besturingssysteem wordt ook wel een 'OS' genoemd, een afkorting van het Engelse 'Operating System'. van de iPad (iPadOS) te installeren. Deze updates bevatten vaak ook aanpassingen die relevant zijn voor de beveiliging van de iPad. Controleer als volgt of de recentste versie aanwezig is op de iPad:

  • Tik op Instellingen > Algemeen > Software-update.
  • Alleen als u de recentste versie nog niet hebt geïnstalleerd, ziet u de mogelijkheid om dit te doen. Tik op Download en installeer of Installeer nu om de update te installeren. Maar maak eerst een reservekopie van uw bestanden.

Apps updaten

Ook van de apps die op de iPad staan, kunnen nieuwe versies verschijnen. Maak er een gewoonte van deze apps regelmatig bij te werken. Dit kan automatisch of handmatig.

Antivirusprogramma

Voor schadelijke software hoeft u op de iPad niet bang te zijn. Apple ziet namelijk streng toe op alle programma's die in de App Store worden uitgebracht. Dus alle apps zijn uitgebreid door Apple gecontroleerd. Verder is de iPad zo gemaakt dat alle apps los van elkaar werken en geen toegang hebben tot andere delen van het apparaat. Daarom is een antivirusprogramma voor de iPad niet nodig.

Welk internetnetwerk is veilig?

Wie thuis via wifi   wifi Spreek uit als: wie-fie of waai-faai
Verzamelnaam voor draadloze verbindingen waarbij gegevens worden verzonden door middel van radiogolven. Een draadloze internetverbinding kan via wifi lopen. Dit is vaak beschikbaar bij iemand thuis of in openbare gelegenheden (gratis of tegen betaling). 
verbinding maakt met internet, heeft doorgaans een beveiligde verbinding. Dat wil zeggen dat u pas toegang krijgt tot het wifi-netwerk, nadat u een wachtwoord hebt ingevuld. Anderen hebben geen toegang tot uw netwerk. U kunt met het veilige netwerk dus bijvoorbeeld gewoon internetbankieren. Onderweg komt u soms onbeveiligde verbindingen tegen. Deze vormen een risico: anderen kunnen, zonder dat u het merkt, meekijken. Dat is geen probleem als u alleen wat surft op Seniorweb.nl of Nu.nl. Maar op een openbaar onbeveiligd netwerk, kunt u beter niet internetbankieren of andere privacygevoelige zaken uitvoeren.

iPad kwijt of gestolen

Stel de functie 'Zoek mijn' in om de iPad terug te kunnen vinden. U kunt dan van een afstand zien waar het apparaat zich bevindt. Handig wanneer u de iPad kwijt bent of als deze gestolen is.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven