Menu Zoek

Beveilig uw iPad

iPad beveiligen
Door het platte formaat kunt u het zicht op de iPad verliezen. Beveilig de iPad tegen diefstal en ongewenst gebruik.

Met schermvergrendeling zet u een digitaal slot op een apparaat. Alleen met de toegangscode is het te ontgrendelen. Zo zorgt u ervoor dat niet zomaar iedereen op uw iPad kan. Er zijn verschillende manieren om een iPad te vergrendelen:

 • De simpelste manier is met een cijfercode.
 • Ook kunt u het apparaat beveiligen en ontgrendelen met behulp van een vingerafdruk. Geen gedoe dus, met het onthouden van een code.
 • Nieuwere iPads kunnen door middel van gezichtsherkenning beveiligd worden.

'Automatisch slot' zorgt dat de iPad in de energiebesparende stand gaat. De term dekt de lading dus niet helemaal. Wat veiligheid betreft is het aan te raden dit automatisch slot te gebruiken in combinatie met een toegangscode. Wie in een onbewaakt moment de iPad probeert te gebruiken, zal deze eerst moeten ontgrendelen. U krijgt weer toegang tot het apparaat door de schermbeveiliging te ontgrendelen.

 • Tik op Instellingen.
 • Tik links op Scherm en helderheid.
 • Tik op Automatisch slot.
 • U kunt kiezen het apparaat na '2 minuten', '5 minuten', '10 minuten', '15 minuten' of 'Nooit' te laten sluimeren. Kies de instelling die u prettig vindt.

Het is raadzaam nieuwe updates van het besturingssysteem van de iPad (iPadOS) te installeren. Deze updates bevatten vaak ook aanpassingen die relevant zijn voor de beveiliging van de iPad. Controleer als volgt of de recentste versie aanwezig is op de iPad:

 • Tik op Instellingen > Algemeen > Software-update.
 • Alleen als u de recentste versie nog niet hebt geïnstalleerd, ziet u de mogelijkheid om dit te doen. Tik op Download en installeer of Installeer nu om de update te installeren. Maar maak eerst een reservekopie van uw bestanden.

  Ook van de apps die op de iPad staan, kunnen nieuwe versies verschijnen. Maak er een gewoonte van deze apps regelmatig bij te werken. Dit kan automatisch of handmatig.

  Voor schadelijke software hoeft u op de iPad niet bang te zijn. Apple ziet namelijk streng toe op alle programma's die in de App Store worden uitgebracht. Dus alle apps zijn uitgebreid door Apple gecontroleerd. Verder is de iPad zo gemaakt dat alle apps los van elkaar werken en geen toegang hebben tot andere delen van het apparaat. Daarom is een antivirusprogramma voor de iPad niet nodig.

  De iPad beschermt u niet tegen spam en phishing. Daarvoor gelden de gebruikelijke, algemene regels: gebruik gezond verstand, tik niet op verdachte links en laat u nooit verleiden privacygevoelige informatie, zoals uw pincode, door te geven. Voorkom phishing door uzelf goed te informeren.

   Wie thuis via wifi verbinding maakt met internet, heeft doorgaans een beveiligde verbinding. Dat wil zeggen dat u pas toegang krijgt tot het wifi-netwerk, nadat u een wachtwoord hebt ingevuld. Anderen hebben geen toegang tot uw netwerk. U kunt met het veilige netwerk dus bijvoorbeeld gewoon internetbankieren. Onderweg komt u soms onbeveiligde verbindingen tegen. Deze vormen een risico: anderen kunnen, zonder dat u het merkt, meekijken. Dat is geen probleem als u alleen wat surft op Seniorweb.nl of Nu.nl. Maar op een openbaar onbeveiligd netwerk, kunt u beter niet internetbankieren of andere privacygevoelige zaken uitvoeren.

   Stel de functie 'Zoek mijn' in om de iPad terug te kunnen vinden. U kunt dan van een afstand zien waar het apparaat zich bevindt. Handig wanneer u de iPad kwijt bent of als deze gestolen is.

   Delen via:
   Wat betekenen deze knoppen?
   Wat betekenen deze knoppen?
   Sluiten

   U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

   Hoe werkt het?
   Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

   • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
   • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
   • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
   • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

   De koppeling verbreken
   U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

   • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
   • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
   Woordenboek

   Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
   Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

   De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.