Menu Zoek

Bepaal wat u opslaat in iCloud

280715_icloud_home(1) De iCloud-app maakt een reservekopie van gegevens op de iPad of iPhone. Raakt de iCloud vol? Bepaal zelf van welke apps de gegevens in iCloud komen.

Met de online opslagdienst iCloud kunt u reservekopieën van uw gegevens maken. Staat de functie aan, dan wordt informatie van de iPad of iPhone automatisch opgeslagen. Apple geeft 5 GB gratis opslagruimte. Als er veel foto's, video's en andere informatie op het apparaat staan, zit de opslagruimte snel vol. Bepaal daarom zelf welke gegevens online worden opgeslagen.

In deze tip gaan we alleen in op de soort informatie die iCloud opslaat. U kunt iCloud op meerdere Apple-apparaten tegelijk gebruiken zonder dat deze fysiek aan elkaar gekoppeld moeten worden. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld gegevens uitwisselen tussen Apple-apparaten.

De iCloud-app maakt een reservekopie van de informatie uit veel verschillende apps. Van sommige bestanden, zoals foto's, is het handig om een back-up te hebben. Bij de informatie van andere apps, zoals spelletjes, is dat misschien niet nodig. Verwijder als volgt apps uit de reservekopie op een iPad/iPhone met iOS11 of hoger:

 • Op de app Instellingen.
 • Tik op de gebruikersnaam > iCloud.
 • Onder 'apps die iCloud gebruiken' staat een rij apps. Informatie uit deze apps wordt in iCloud bewaard. Tik op Toon alles.
 • Tik op het schuifje achter een app die u niet in de reservekopie wilt hebben. Het schuifbalkje wordt grijs in plaats van groen.
 • U krijgt op de iPad/iPhone een melding. Kies of u de gegevens die eerder naar iCloud zijn gekopieerd wilt bewaren. Kies Bewaar op iPhone of Verwijder van iPhone.

Bewaren of verwijderen

 • Doe dit ook voor andere apps die u wilt verwijderen uit de reservekopie.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.