Menu Zoek

Berichten sturen met smartphone

berichten sturen via de smartphone

WhatsApp, iMessage, Messenger. Allemaal manieren om berichten te versturen. Maar wat betekenen die termen eigenlijk?

Even een berichtje sturen over het weekend of een interessant nieuwsartikel doorsturen? We kunnen op allerlei manieren berichten versturen via de smartphone. Bijvoorbeeld via sms, WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram. Lees hieronder meer over de verschillende apps.

Elke smartphone heeft een app om te sms'en. Dit kon zelfs al met de eerste mobiele telefoons, die geen internet hadden. Het maakt hiervoor dus niet uit of u een abonnement met internet hebt. Via sms stuurt u een tekstbericht naar iemand van wie u het telefoonnummer hebt. Dit staat in de contactenlijst of u typt het 06-nummer van de ontvanger. Sms'jes worden verzonden en ontvangen via het netwerk van de providers. De sms-kosten hangen af van uw abonnement; meestal worden sms'jes binnen de bundel verrekend. Wie zijn bundel overschrijdt, moet bijbetalen.

WhatsApp is de populairste app op smartphones om berichten te versturen en te ontvangen. De berichten bevatten tekst, foto's, video's, geluidsopnames en/of gifjes. U kunt alleen een gesprek starten wanneer de persoon WhatsApp heeft en opgeslagen is op uw telefoon. Maar het is wel mogelijk om een bericht te ontvangen van iemand die niet in de contactenlijst staat. Uiteraard kunt u diegene blokkeren als dat nodig is.

WhatsApp werkt via de internetverbinding van de telefoon. Wie binnenshuis of ergens anders via wifi WhatsApp gebruikt, betaalt niets extra's want voor internet via de wifi is al betaald. Buitenshuis op mobiel internet vallen de kosten binnen de internetbundel van uw abonnement.

iMessage is de sms-service van Apple. Verzender en ontvanger moeten hiervoor wel allebei een iPhone hebben. Zodra iemand vanaf een iPhone een sms stuurt aan iemand anders met een iPhone, gaat dit via iMessage. Dit gebeurt automatisch. U hoeft dus niks te activeren. Boven in beeld verschijnt 'iMessage' in het betreffende bericht, om het te onderscheiden van een normale sms. De berichtenwolkjes van iMessage zijn blauw, in normale sms'jes zijn ze groen. iMessage werkt via de internetverbinding op de smartphone. Als er geen internetverbinding actief is, wordt het bericht als een gewone sms verstuurd.

Messenger is een app van het sociaal netwerk Facebook. Alleen Facebookgebruikers kunnen via de app chatten. Daarnaast moeten zij de app ook op hun telefoon willen staan als ze dit via de smartphone doen. U ziet de berichten van Facebookvrienden direct. Maar van mensen met wie u niet bevriend bent op Facebook, verschijnen de berichten op een andere plaats in de app Messenger. Uiteraard kunt u vervelende mensen gewoon blokkeren.

Telegram en Signal zijn alternatieven voor WhatsApp. U stuurt en ontvangt berichten van contactpersonen die de betreffende app ook op de telefoon hebben staan. Dat gebeurt via de internetverbinding. Telegram en Signal hebben privacy hoog in het vaandel staan. Ze slaan minder informatie van gebruikers op dan WhatsApp. Het nadeel is dat niet veel mensen Telegram of Signal gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.