Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Contactloos betalen met de smartphone

tip(12)

Zelfs de portemonnee kan thuisblijven dankzij de mogelijkheden van de smartphone. Met dit apparaat kunt u contactloos betalen.

Overal waar de mogelijkheid bestaat tot contactloos betalen, kan ook met veel smartphones worden afgerekend. Dit verloopt op dezelfde manier als contactloos betalen met een pinpas en is net zo veilig.

Ja, contactloos betalen is heel veilig. Kleine bedragen (tot 25 euro) kunnen worden afgerekend zonder dat er om een pincode wordt gevraagd. Maar bij grotere bedragen moet altijd de pincode worden ingetoetst. En ter beveiliging wordt na elke 50 euro (bij elkaar opgeteld) aan contactloze betalingen ook om de pincode gevraagd. Verhalen over fraudeurs die via de contactloze betaalmogelijkheid geld afhandig maken zijn pure bangmakerij. In de praktijk komt dat niet voor. Bovendien kan nooit meer dan 50 euro worden buitgemaakt door de pinbeveiliging. Ter geruststelling hebben alle banken toegezegd eventuele geleden schade te vergoeden.

Bij alle betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen kan ook met de smartphone worden afgerekend. Deze zijn te herkennen aan het logo Logo van contactloos betalen .
Activeer het scherm van de smartphone en houdt het toestel in de buurt (maximaal 10 cm) van de betaalautomaat. Binnen een seconde is de betaling verwerkt.

Momenteel kunnen alleen mensen met een Android-toestel en ING-klanten met een iPhone contactloos betalen. Apple (de maker van de iPhone) gebruikt voor contactloos betalen Apple Pay, maar dit is nog niet voor alle banken beschikbaar.

Wie contactloos wil betalen via de smartphone moet een speciale app van de eigen bank installeren en activeren. Elke bank heeft hierover een eigen pagina met meer informatie:

De meeste banken vragen geld voor het gebruik van de contactloze betaalmethode via de smartphone. Alleen bij ING, ABN AMRO en ASN is het gebruik (voorlopig) gratis. Meestal liggen de kosten op 0,50 euro per maand.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.