Menu Zoek

Controleer of een verkoper een oplichter is

zoekmachine_databank_oplichterij(1)

Wie iets koopt via een site als Marktplaats, wil graag weten of de verkoper te vertrouwen is. Controleer via een site van de politie of de verkoper in verband wordt gebracht met oplichterij.

Oplichterij via internet komt geregeld voor. Iemand biedt wat te koop aan via bijvoorbeeld Marktplaats, maar verstuurt de goederen nooit. Of verstuurt kapotte of andere artikelen. Een webwinkel kan ook onbetrouwbaar zijn en geld ontvangen zonder dat er wat tegenover staat.

Wie opgelicht wordt via internet, doet daarvan aangifte bij de politie. Vaak worden daarbij het telefoonnummer, de naam en het bankrekeningnummer van de mogelijke oplichter doorgegeven. Als er vaker meldingen komen over dezelfde persoon, komt de politie in actie. De gegevens van oplichters komen terecht in een databank.

Op de site van de politie staat een zoekmachine, speciaal voor online aankopen. Typ in de zoekbalk iemands naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer. Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is. Maar u voorkomt dat u geld overmaakt naar of afspreekt met een bekende oplichter.

Het zoeken werkt trouwens niet met e-mailadressen van Marktplaats. Als u met iemand mailt via Marktplaats, is zijn mailadres niet te zien. Er wordt een soort code gebruikt, en die staat niet in de database van de politie.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.