Menu Zoek

De Verteller in Windows

verteller in windows 10

Windows beschikt over een ingebouwde stem die tekst van het scherm kan oplezen: de Verteller.

De Verteller is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. De stem van de Verteller leest tekst van het beeldscherm op. Denk aan teksten die op knoppen en dergelijke staan en aan de inhoud van vensters en de tekst op het scherm.

Schakel de Verteller in via de sneltoets Windows-toets+Ctrl+Enter. Met dezelfde toetscombinatie gaat de Verteller trouwens ook weer uit. De stem leest meteen de vensters voor die in beeld verschijnen. Hij vertelt eerst de titel van het betreffende venster, en leest daarna de tekst in de vensters op. Dat is in het begin even wennen.

De Verteller wordt bediend door middel van toetscombinaties. De vaste begintoets is Caps Lock. Deze toets zit op de meeste toetsenborden links van de 'A'. Druk deze toets in en druk daarna op een andere toets om de Verteller een bepaald onderdeel te laten oplezen. De tekst in het blauwe kader wordt voorgelezen.

De Verteller werkt aan de hand van weergaven: items (standaardinstelling), tekens, woorden, regels, alinea's, koppelingen, koppen, tabellen, oriëntatiepunten en suggesties. Wissel zo van item:

  • Druk op Caps Lock+Pijl links of Caps Lock+Pijl rechts.

Deze pijlen zitten op de meeste toetsenborden tussen het normale toetsenbord en het numerieke gedeelte. De Verteller gaat meteen door met een ander onderdeel van het actieve venster. Zo vertelt hij eerst de naam van het venster, dan de naam van de knop in beeld, de sneltoets om die te gebruiken en dan de inhoud van het venster.

Het werken met de Verteller vergt enige oefening. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Wie er handig mee om kan gaan, kan ondanks een visuele handicap de computer met Windows prima bedienen. Op de site van Microsoft staat een uitgebreide handleiding.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.