Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Extra bescherming tegen phishing instellen met Defender

phishing alert x250

Extra bescherming tegen phishing is nooit mis. Voeg een extra functie van virusscanner Defender toe aan Chrome.

Microsoft Defender is de standaard virusscanner van Windows. Een minpuntje van de scanner is dat hij geen phishingsites blokkeert. Op dat gebied is de gebruiker afhankelijk van de bescherming die zijn browser biedt. Voor mensen die Chrome als browser gebruiken, heeft Microsoft gelukkig een oplossing: een browser-extensie van Defender. Zo'n extensie breidt de mogelijkheden van de browser uit. Zie 'm als een accessoire, zoals een fietsbel op een fiets. Er zijn allerlei soorten extensies. De extensie van Defender moet Chrome-gebruikers beschermen tegen phishing via urls en inhoud van websites.

Dat de extensie wordt aangeboden wil overigens niet zeggen dat de veiligheid van Chrome niet op orde is. De extensie is een extraatje.

Microsoft houdt voortdurend een lijst bij met schadelijke links. Als u de Defender-extensie hebt geïnstalleerd, controleert die of de links waar u op klikt (in een e-mail of site) op die lijst staan. Als een site malware bevat of is gemaakt om financiële, persoonlijke of andere gevoelige informatie te ontfutselen, krijgt u een rood waarschuwingsscherm te zien.

Defender waarschuwing phishing

Installeer de Defender-extensie als volgt:

 • Ga naar de Chrome Web Store.
 • Klik op de blauwe knop Toev. aan Chrome > Extensie toevoegen. Als Chrome is ingesteld op Engels, staat hier Add to Chrome > Extensie toevoegen.
 • Klik op Extensie toevoegen.
 • Er verschijnt een melding in beeld. Klik op het kruisje rechts bovenin het venster.
 • Wilt u de extensie terugvinden? Klik dan op het puzzelstukje rechts naast de adresbalk. Hier kunt u 'm eventueel ook weer uitschakelen. Klik daarvoor op de drie puntjes achter de extensie > Verwijderen uit Chrome > Verwijderen.

  Defender-extensie uitzetten
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.