Menu Zoek

Veilig in 10 stappen

10-stappen-veilig_openingsbeeld_shutterstock Hoe houdt u uw Windows-computer schoon en beveiligd? Het lijkt lastiger dan het is. In tien stappen lukt het ook u!

Een veilige pc begint bij een bewuste computergebruiker. Hoeveel sloten u ook op uw systeem plaatst, u kunt met een verkeerde klik alles in het honderd sturen. Wees daarom op uw hoede en surf op internet zoals u de straat zou oversteken. Kijk eerst links, dan naar rechts, dan weer naar links en steek dan pas over. Houd in elk geval deze tips in het achterhoofd:

 • Reageer niet op mails van onbekende afzenders. Klik niet zomaar op links en bijlagen als u niet 100% zeker weet wat het is en van wie het komt.
 • Open geen bijlage van een bekende afzender wanneer u het niet echt vertrouwt. Het e-mail adres kan overgenomen zijn door kwaadwillenden. Vraag bij de desbetreffende persoon na of die inderdaad een bijlage heeft gestuurd.
 • Wees achterdochtig wanneer iemand vraagt naar persoonlijke informatie en financiële gegevens. Banken sturen u bijvoorbeeld nooit een e-mail met het verzoek uw persoonlijke gegevens te controleren of veranderen.
 • Gebruik complexe wachtwoorden. Gebruik niet uw eigen telefoonnummer, naam of geboortedatum als gebruikersnaam of wachtwoord. Die zijn te gemakkelijk te achterhalen. Lees hiervoor ook het artikel 'Omgaan met wachtwoorden'.
 • Bekijk webwinkels met een kritische blik. Zijn de prijzen die gevraagd worden extreem laag? Ziet de website er amateuristisch uit? Komt u er veel spelfouten tegen? Wordt er geen echt bezoek- of postadres vermeld? Dit zijn allemaal punten waaruit u kunt afleiden of de webwinkel in kwestie te vertrouwen is. Meer informatie vindt u op Consuwijzer.nl.
 • Websites die vertrouwelijke informatie van u verlangen, zoals de internetbankiersites van de banken, sturen u altijd naar een beveiligde webpagina. U herkent een beveiligde webpagina doordat het adres begint met 'https://' in plaats van met 'http://'. Let daarop als u gaat internetbankieren.
 • Klik nooit op rare meldingen die u voor uw neus krijgt. Boodschappen als 'Spyware gevonden, uw computer dient nu te worden gescand', dienen juist om u om de tuin te leiden. Klikt u op zo'n boodschap dan bestaat de kans dat uw computer wordt besmet! Nooit ingaan op dergelijke boodschappen.
 • Vertrouwt u een bepaalde website of melding niet, gebruik dan uw virusscanner om uw computer te controleren. Sluit eerst alle programma's af. Start vervolgens de virusscanner volgens de instructies van het programma dat op uw computer is geïnstalleerd. Zie hiervoor ook stap 4. Voer daarna eventueel een scan op spyware uit. Zie hiervoor stap 5. Wordt er niets gevonden dan is er ook niets aan de hand met uw systeem.

Nu gaan we de veiligheidscontrole uitvoeren. We beginnen bij de basis: het besturingssysteem. Voor Windows komen telkens nieuwe patches (pleisters) en updates (opwaarderingen) uit om pas ontdekte kwetsbare plekken te verhelpen en het systeem te beschermen tegen nieuwe gevaren.

Geregistreerde gebruikers van Windows kunnen een soort abonnement nemen waardoor updates vanzelf worden toegestuurd en geïnstalleerd. U hebt er geen omkijken meer naar. Deze dienst heet Windows Update.

Als u Windows 7 gebruikt, zet u de volgende stappen:

 • Klik op de knop Starten > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
 • Klik op Windows Update. Standaard staat Windows Update ingeschakeld. U ziet dan een groen balkje. Is dat niet het geval, dan kunt u deze functie inschakelen:
 • Klik op Instellingen wijzigen in de linker marge.
 • Selecteer onder 'Belangrijke updates'de optie Updates automatisch installeren (aanbevolen).
 • Klik op OK. Automatische updates zijn nu ingeschakeld.
 • Sluit het Configuratiescherm.

Als u de Fall Creators Update van Windows 10 hebt, worden updates automatisch geïnstalleerd. Dit kunt u niet aan- of uitzetten. Dit kan wel in eerdere versies van Windows 10. Zet dan de volgende stappen:

 • Klik op de knop Starten > Instellingen.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging.
 • Het tabblad 'Windows Update' opent. Klik onderaan het venster op Geavanceerde opties.
 • Onder 'Bepalen hoe updates worden geïnstalleerd' ziet u hoe dat het op het moment is ingesteld. Als het goed is staat hier 'Automatisch (aanbevolen)'. Als dat er niet staat, klikt u op het uitklapmenu en klikt u op Automatisch (aanbevolen).
 • Sluit het Instellingenvenster.

Met behulp van een firewall kunt u zich beveiligen tegen kwaadwillende lieden die via internet op uw computer willen inbreken, zoals hackers. Windows 7 en 10 hebben standaard een firewall in huis. Controleer of deze aanstaat. (Let op: we gaan er in dit artikel vanuit dat u zelf geen andere Firewall geïnstalleerd hebt. Is dit wel het geval, dan moet u de Windows Firewall uitschakelen.)

Hoe u controleert of de firewall is ingeschakeld, leest u in het artikel 'Controleer de veiligheid van uw computer'. Beschikbaar voor Windows 10 en 7.

Zorg dat uw virusscanner altijd up-to-date is. Laat de updates het liefst automatisch installeren. Hebt u de pc langere tijd niet gebruikt, controleer dan via het programma of er een update klaarstaat en installeer die voordat u weer verder computert.

Voer van tijd tot tijd een volledige controle van het systeem uit. De virusscanner biedt deze mogelijkheid vaak aan onder de noemer 'Systeemscan', 'Volledige controle' of 'Scan mijn computer'. Houd er rekening dat zo'n systeemscan enige tijd kan duren.

Hebt u nog geen virusscanner, maak dan uw keuze met behulp van het artikel 'Keuzehulp virusscanner'. Kies voor één programma. Als u meerdere programma's gebruikt, kan de computer daarvan in de war raken.

Spyware is een verzamelnaam voor programma's en bestanden (zoals tracking cookies) die gegevens over uw computer- en internetgebruik door kunnen sturen naar derden. Soms installeert u dit zonder dat u het in de gaten hebt. Niet altijd is spyware gevaarlijk, maar u wilt natuurlijk nooit software op uw computer waar u niet om hebt gevraagd. U kunt het programma Malwarebytes Anti-Malware gebruiken tegen spyware.

Zo'n tachtig procent van alle e-mailverkeer bestaat uit spam (ongewenste reclamemail). De kans is dan ook groot dat u met spam te maken hebt. En een handige Nee/Nee-sticker voor op uw digitale brievenbus bestaat niet.

Veel providers bieden (gratis of betaald) een zogeheten spamfilter aan. Dit filter houdt foute mails tegen en laat alleen echte berichten door. Veel e-mailprogramma's hebben een eigen spamfilter. U hoeft dit niet in te stellen, het is standaard actief.

Is spam doorgaans alleen maar irritant, nepmails en phishing-mails kunnen erg gevaarlijk zijn. De phishing-mail hengelt naar persoonlijke informatie zoals uw creditcard- of bankgegevens, en de nepmail verzamelt e-mailadressen. Mocht u een dergelijke mail ontvangen, verwijder deze dan van uw systeem.

Internet Explorer heeft sinds versie 8 een zogenoemde SmartScreen-filter. Dit herkent phishingwebsites en websites die schadelijke software verspreiden. Phishingwebsites zijn frauduleuze websites die vertrouwde of bekende websites imiteren om computergebruikers hun persoonlijke of financiële gegevens te ontfutselen. Malwarewebsites verspreiden software die uw computer kan aanvallen of die uw persoonlijke gegevens kan stelen.

Net zoals Windows, moeten ook de andere programma's, zoals de internetbrowser, regelmatig bijgewerkt worden. Oude versies van software kunnen een gevaar zijn voor uw computer. Programma's die u ooit hebt geïnstalleerd maar nooit gebruikt, kunt u daarom beter verwijderen. Hoe u een programma verwijdert in Windows 7, leest u in het artikel 'Een programma verwijderen'.

Hebt u Windows 10, dan verwijdert u een programma als volgt:

 • Klik op de Start-knop > Instellingen.
 • Klik op Apps
 • U ziet een lijst met alle aanwezige programma's. Klik op het programma dat u wilt verwijderen en klik op Verwijderen. Klik vervolgens nogmaals op Verwijderen.

De programma's die u wel gebruikt, kunt u op verschillende manieren bijwerken naar de nieuwste versie. Soms kennen ze een automatische updatefunctie, die u kunt inschakelen. Of er wordt automatisch om de zoveel tijd gevraagd of u de nieuwste versie wilt installeren. Kies dan voor Ja. Ten slotte kunt u kijken op de website van de fabrikant, om daar de laatste versie van het programma te downloaden.

Zorg dat u regelmatig reservekopieën maakt van zaken die belangrijk voor u zijn. U denkt er niet graag aan, maar het kan gebeuren dat uw computer crasht of onbruikbaar is geworden door een virus of iets dergelijks. Daardoor kunt u al uw e-mails, foto's en belangrijke documenten kwijtraken. In het artikel 'Back-up maken: de mogelijkheden' leest u welke opties u hebt.
Zorg dat uw draadloze netwerk beveiligd is, zodat derden er geen toegang toe hebben. Als u niet vertrouwd bent met routers en dergelijke, volg dan de gebruiksaanwijzing bij de installatie stap-voor-stap en nauwkeurig, of laat een expert het netwerk installeren en beveiligen.

Vandaag de dag bieden de grotere producenten van antivirusprogramma's ook software aan die meer doet dan uw systeem virusvrij houden. Kaspersky bijvoorbeeld heeft Kaspersky Internet Security (KIS) ontwikkeld, dat bescherming biedt tegen virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware, adware, phishing en hackers. Symantec gaat nog een stapje verder en biedt met het pakket Norton 360, behalve de bescherming die een pakket als KIS geeft, ook de mogelijkheid tot een online back-up. En in de webwinkel vindt u met korting het pakket ESET Internet Security. Dit pakket beschermt niet alleen de pc maar ook de Mac en Android-toestellen tegen indringers.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.