Menu Zoek

Donkere modus op Mac

donkere-modus-op-mac

Last van het felle licht van het scherm van de Mac? Gebruik de donkere modus. Vooral ’s avonds maakt die het werken achter de pc prettiger.

De vensters, menubalken en apps van de Mac-computer gebruiken lichte kleuren. Niet gek dus dat het scherm ook veel licht uitstraalt. Dat kan vervelend zijn voor uw ogen. Zeker als u ’s avonds achter de computer zit. De donkere modus biedt uitkomst. De naam zegt het al: deze modus gebruikt donkere kleuren. Schakelt u de modus in, dan worden het hele systeem van de computer en de (meeste) apps donker. Dat is een stuk prettiger voor de ogen.

Voor de weergave op een Mac zijn er drie opties; Licht, Donker of Automatisch. De eerste twee opties spreken voor zich. Bij de keuze ‘Automatisch’ past de weergave zich gedurende dag aan. Overdag toont de lichte weergave en ’s avonds de donkere. Stel op een Mac met macOS 10.15 Catalina of nieuwer als volgt in welke weergave u wilt:

 • Klik linksboven op het Apple-logo.
 • Klik op Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Algemeen.
 • Klik achter ‘Weergave’ op Licht, Donker of Automatisch.
  Venster Systeemvoorkeuren voor donkere modus
 • De weergave past gelijk aan. Sluit het venster door linksboven op het rode bolletje te klikken.

Mac-eigenaren met het nieuwste besturingssysteem, macOS Big Sur, kunnen de donkere modus ook in- of uitschakelen via het bedieningspaneel. Dat gaat zo:

 • Klik rechtsboven op het pictogram van twee schuifjes Openen bedieningspaneel op Mac.
 • Het paneel opent. Klik op Beeldscherm.
 • Klik op Donkere modus om de weergave aan of uit te zetten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.