Menu Zoek

Dropshipping, hoe werkt het?

dropshippers herkennen

Een product van een Nederlandse website blijkt van een goedkope Chinese winkel te komen. Niet fijn! Voorkom dat u iets koopt van een dropshipping-winkel.

Dropshipping betekent dat een winkel geen eigen voorraad aanhoudt. De goederen komen rechtstreeks bij een fabrikant vandaan. Die zit vaak in een ander land. Dropshipping is op zichzelf een legale manier van ondernemen. Alleen bieden steeds meer ondernemers tegenwoordig goederen aan die rechtstreeks van AliExpress of een andere Chinese site komen. De aangeboden artikelen zijn een stuk duurder dan in China. De koper weet dat niet en betaalt daardoor veel meer dan het product eigenlijk waard is. De winkelier steekt het verschil in eigen zak. Het is kwalijk, maar niet verboden. Het is aan de koper om uit te zoeken waar iets het goedkoopst is.

De dropshippers adverteren op onder meer Facebook. Bij de reacties staan alleen enthousiaste berichten van kopers. De negatieve reacties verwijderen de adverteerders namelijk. Het is dan moeilijk te beoordelen of een product goed is en het bedrijf betrouwbaar. Alleen aan de boze emoji's (gezichtjes) onder de advertentie is dan te zien dat er ook ontevreden klanten zijn.

Zolang sites transparant zijn over hun dropshipping-praktijken, is er niks aan de hand. De klant kan dan bepalen wat hij ermee doet. Maar veel dropshipping-sites oen of ze al lang bestaan en veel onderzoek hebben gedaan naar de producten. Terwijl ze kort geleden zijn opgericht en geen contactinformatie, KvK-nummer of fatsoenlijke garantie bieden. Vaak staat er in de kleine lettertjes dat retouren direct naar de fabrikant moeten, dus op uw kosten naar Azië.

Ziet u op internet een artikel dat u aanspreekt? Controleer dan eerst de volgende zaken:

 • Bekijk de foto van het product goed en zoek via Google of het product ook ergens anders te koop is. Zoek aan de hand van trefwoorden of op de foto van een product.
 • Controleer bij Nederlandse webwinkels (sites die op .nl eindigen) wanneer de winkel is opgericht. Bestaat de site nog maar kort, en zegt de winkel zelf al lang te bestaan? Dan gaat het waarschijnlijk om een dropshipper. Als u besluit toch in zee te gaan met de verkoper, kijk dan goed wat de voorwaarden voor retour en garantie zijn. Zoek zo op hoelang een site bestaat:
  • Ga naar www.sidn.nl
  • Typ het webadres van de winkel in de zoekbalk.
  • Klik op Check.
  • De melding verschijnt dat de website actief is. Klik op Toon mij de gegevens.
  • Ga akkoord met de voorwaarden en klik op Toon gegevens.
  • Bij ‘Registratiedatum’ staat wanneer de site is opgericht.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.