Menu Zoek

Bestellen bij dropshipping-webwinkel? Liever niet!

dropshippers herkennen U denkt bij een Nederlandse website te bestellen. Pas weken later komt er een pakje uit China aan. De winkel doet blijkbaar aan dropshipping.

Bij dropshipping verkoopt een webwinkel spullen van (vaak) goedkope buitenlandse webwinkels door. Dat gaat bijvoorbeeld zo: een klant bestelt een nachtlampje bij een Nederlandse webwinkel. Maar die winkel bestelt het lampje op een andere website en laat het bij de klant thuis bezorgen. Lekker makkelijk! Voordeel voor de webwinkel is dat die dan geen eigen voorraad hoeft te hebben. Hij hoeft eigenlijk alleen maar een webshop te onderhouden. Maar voor de koper zitten er nadelen aan:

  1. De levertijd kan een aantal weken of soms maanden zijn, terwijl u het pakketje na een paar dagen verwachtte.
  2. De dropship-winkel heeft het product niet met eigen ogen gezien, dus de kwaliteit kan tegenvallen.
  3. Het is goedkoper om het product direct bij die buitenlandse webwinkel te kopen.
  4. Retourneren of geld terugkrijgen kan een probleem zijn.

Het is misschien niet netjes, maar dropshipping is wel legaal. Het is aan de koper om uit te zoeken waar iets het goedkoopst is.

Zolang sites transparant zijn over hun dropshipping-praktijken, is er niks aan de hand. De klant kan dan bepalen wat hij ermee doet. Maar veel dropshipping-sites doen of ze al lang bestaan en veel tevreden klanten hebben. Terwijl ze kort geleden zijn opgericht en geen contactinformatie of fatsoenlijke garantie bieden. Vaak staat er in de kleine lettertjes dat retouren direct naar de fabrikant moeten, dus op uw kosten naar Azië.

Ziet u op internet een artikel dat u aanspreekt? Controleer dan eerst de volgende zaken:

  1. Zoek op de site van de webwinkel naar een adres, telefoonnummer, e-mailadres, KVK- en btw-nummer. Nederlandse webwinkels moeten die gegevens verplicht vermelden. Als ze ontbreken, is dat een slecht teken.
  2. Zoek via Google of het product ook ergens anders te koop is. Zoek aan de hand van trefwoorden of op de foto van een product. Vindt u het product ook in andere webshops, dan kunt u in elk geval de goedkoopste kiezen.
  3. Zoek naar reviews over de webwinkel en kijk wat andere mensen erover zeggen.
  4. Controleer bij Nederlandse webwinkels (sites die op .nl eindigen) wanneer de winkel is opgericht.
    • Ga naar www.seosos.nl/domein-leeftijd-controle
    • Typ of plak het webadres van de winkel in de zoekbalk.
    • Klik op Vraag domein leeftijd op.
    • Bij ‘Domein leeftijd’ staat hoe lang de site al bestaat.
    Bestaat de site nog maar kort, en zegt de winkel zelf al lang te bestaan? Dan gaat het waarschijnlijk om een dropshipper. Als u besluit toch in zee te gaan met de verkoper, kijk dan goed wat de voorwaarden voor retour en garantie zijn.

Lees meer over (on)betrouwbare webwinkels in ons artikel over veilig webwinkelen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.