SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Emoticons in uw Gmail-berichten

Emoticons in Gmail overzicht

Vrolijk uw e-mails op met emoticons. De getekende plaatjes zijn simpel toe te voegen aan e-mails binnen Gmail.

U kent ze vast wel, de vrolijke gekleurde plaatjes die veel worden verstuurd in WhatsApp-berichten. Ze heten emoticons, tegenwoordig ook wel emoji's. Oorspronkelijk waren het abstracte tekeningen gemaakt van leestekens, maar tegenwoordig zijn ze in kleur en in honderden uitvoeringen beschikbaar.

Emoticons zijn niet alleen leuk in sms'jes en WhatsApp-berichten. Ook in e-mails hebben ze een functie. Zet bijvoorbeeld een lachend poppetje bij een grappig bedoelde opmerkingen. Dan weet u zeker dat de ontvanger u niet al te serieus neemt. Zo gebruikt u emoticons binnen Gmail:

 • Open de website www.gmail.com
 • Log indien nodig in met uw Gmail-adres en uw wachtwoord.
 • Klik links op Opstellen om een nieuwe mail te maken.
 • Ziet u dit niet? Dan gebruikt u nog de oudere Gmail-vormgeving. Klik dan eerst op het pictogram van het tandwiel > Probeer de nieuwe Gmail
 • Een nieuw, leeg bericht opent. Typ de naam van de ontvanger bij 'Aan' en typ waar de mail over gaat bij 'Onderwerp'.
 • Typ de tekst en plaats de cursor op de plek waar u een emoticon wilt invoeren.
 • Onderaan het mailvenster staat een rij met knoppen. Klik op de knop met het lachende gezichtje.

Het pictogram voor de emoticons

 • Een menu met allerlei getekende plaatjes opent. Standaard ziet u het tabblad voor emoticons met gezichtjes. Er zijn allerlei emoticons beschikbaar, scrol omlaag om er meer te zien.

Emoticons in Gmail

 • Behalve het tabblad met gezichtjes, zijn ook emoticons met objecten, natuur, vervoer en symbolen beschikbaar. Klik op de verschillende tabbladen om ze te zien.
 • Klik op het vergrootglas om emoticons te zoeken aan de hand van een trefwoord.
 • Klik op een emoticon om hem in te voegen in de e-mail.
 • Het plaatje wordt direct in de mail gezet. Is het de verkeerde emoticon? Klik op de emoticon. Druk op Delete op het toetsenbord om het plaatje te verwijderen.

Van veel emoticons is duidelijk wat ze voorstellen (paard, leeuw). Sommige emoticons zijn wat onduidelijker. Gebruik zo'n plaatje alleen als u precies weet wat het voorstelt. Een aubergine heeft bijvoorbeeld onder de jeugd een schunnige betekenis. Deze groente kunt u beter niet invoegen om misverstanden te voorkomen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.