SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Emoticons in uw Gmail-berichten

Emoticons in Gmail overzicht

Vrolijk uw e-mails op met emoticons. De getekende plaatjes zijn simpel toe te voegen aan e-mails binnen Gmail.

U kent ze vast wel, de vrolijke gekleurde plaatjes die veel worden verstuurd in WhatsApp-berichten. Ze heten emoticons, tegenwoordig ook wel emoji's. Oorspronkelijk waren het abstracte tekeningen gemaakt van leestekens, maar tegenwoordig zijn ze in kleur en in honderden uitvoeringen beschikbaar.

Emoticons zijn niet alleen leuk in sms'jes en WhatsApp-berichten. Ook in e-mails hebben ze een functie. Zet bijvoorbeeld een lachend poppetje bij een grappig bedoelde opmerkingen. Dan weet u zeker dat de ontvanger u niet al te serieus neemt. Zo gebruikt u emoticons binnen Gmail:

 • Open de website www.gmail.com
 • Log indien nodig in met uw Gmail-adres en uw wachtwoord.
 • Klik links op Opstellen om een nieuwe mail te maken.
 • Ziet u dit niet? Dan gebruikt u nog de oudere Gmail-vormgeving. Klik dan eerst op het pictogram van het tandwiel > Probeer de nieuwe Gmail
 • Een nieuw, leeg bericht opent. Typ de naam van de ontvanger bij 'Aan' en typ waar de mail over gaat bij 'Onderwerp'.
 • Typ de tekst en plaats de cursor op de plek waar u een emoticon wilt invoeren.
 • Onderaan het mailvenster staat een rij met knoppen. Klik op de knop met het lachende gezichtje.

Het pictogram voor de emoticons

 • Een menu met allerlei getekende plaatjes opent. Standaard ziet u het tabblad voor emoticons met gezichtjes. Er zijn allerlei emoticons beschikbaar, scrol omlaag om er meer te zien.

Emoticons in Gmail

 • Behalve het tabblad met gezichtjes, zijn ook emoticons met objecten, natuur, vervoer en symbolen beschikbaar. Klik op de verschillende tabbladen om ze te zien.
 • Klik op het vergrootglas om emoticons te zoeken aan de hand van een trefwoord.
 • Klik op een emoticon om hem in te voegen in de e-mail.
 • Het plaatje wordt direct in de mail gezet. Is het de verkeerde emoticon? Klik op de emoticon. Druk op Delete op het toetsenbord om het plaatje te verwijderen.

Van veel emoticons is duidelijk wat ze voorstellen (paard, leeuw). Sommige emoticons zijn wat onduidelijker. Gebruik zo'n plaatje alleen als u precies weet wat het voorstelt. Een aubergine heeft bijvoorbeeld onder de jeugd een schunnige betekenis. Deze groente kunt u beter niet invoegen om misverstanden te voorkomen.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.