Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 mei 2022

Het Eurovisie Songfestival online beleven

esf2021 x250

Liefhebbers van het Eurovisie Songfestival kunnen de komende editie in Rotterdam voornamelijk online beleven. Ahoy is uitverkocht en grote samenkomsten zijn nog niet mogelijk. Dit kunt u wel doen.

Eigenlijk zou Nederland het Eurovisie Songfestival vorig jaar al organiseren. Corona gooide echter roet in het eten en het hele evenement werd afgelast. Dit jaar is het dan toch zo ver: voor het eerst sinds 1976 wordt het festival weer in Nederland georganiseerd. Zoals elk jaar, wordt het gewoon op televisie vertoond, maar verder is bijna alles anders dan andere jaren. In Ahoy is slechts plek voor 3500 fans en samen met een grote groep vrienden naar de finale kijken, is er dit jaar ook niet bij. Mogelijk kunnen niet alle deelnemende artiesten naar de organiserende stad Rotterdam afreizen (hiervoor is een video-oplossing gevonden) en het randprogramma in de stad is zeer beperkt. Eurovisie-fans die toch iets van het festival mee willen krijgen, zijn voornamelijk op internet aangewezen.

Dit is wat er online te zien en te doen is in aanloop/tijdens het Songfestival. Veel zal via YouTube gedaan worden.

  • Wie erg benieuwd is naar de liedjes die worden gezongen tijdens het Songfestival, kan alvast terecht bij het YouTube-kanaal van Eurovisie. Hier zijn al talloze filmpjes te bekijken van deelnemende artiesten. Als het festival eenmaal is begonnen, worden via dit kanaal ook persconferenties worden.
  • Het officiële randprogramma is te vinden op Openuprotterdam.eu. Kijk filmpjes terug of doe mee met lopende projecten waarmee de stad Eurovisie-fans samenbrengt. Ook bij Rotterdam Festivals is een handig overzicht te vinden van het randprogramma.
  • De fanzone die op de Binnenrotte in Rotterdam zou verschijnen is veranderd in een online fanzone. Tijdens een door Paul de Leeuw gepresenteerd programma komen gasten uit binnen- en buitenland langs en zijn er optredens van onder meer Afrojack en tweevoudig Songfestival-winnaar Johnny Logan.
  • Net als andere jaren kan er door publiek worden gestemd op de deelnemende landen. Download hiervoor de app Eurovision Song Contest in de Play Store (Android) of App Store (iPad/iPhone). Let op: sommige teksten in de app zijn in het Engels.
    In de app staan ook de videoclips van de gezongen liedjes en is te zien in welke volgorde de landen optreden in de halve finales.
  • Op het YouTube-kanaal van AVROTROS komen zeven afleveringen van ‘All Acces’ (vertaald: volledige toegang) te staan. Deze serie geeft een kijkje backstage tijdens het festival. Ook worden kijkers dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes rondom het festival.
  • In aanloop naar het festival zendt de NPO een aantal afleveringen van Road to Rotterdam uit. Hierin gaat het vooral over de voorbereidingen van het evenement. Te zien is bijvoorbeeld hoe de vier presentatoren, Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager (beter bekend als NikkieTutorials), zich voorbereiden.
  • Net als voorgaande jaren is Twitter een ideaal medium om gezamenlijk te lachen over de extravagante outfit van Tix uit Noorwegen of het stemgeluid van Elena Tsagrinou uit Cyprus. Voeg de hashtags #Eurovision, #OpenUp, #ESC en #ESC2020 aan uw eigen tweets of kijk wat andere kijkers van de optredens vinden. Volg het officiële Twitter-account @Eurovision of @bbceurovision met het hilarische Engelstalige commentaar van Graham Norton.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.