U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Geldzaken Artikel

Fraude met beleggingen en crypto

Artikel

Via nepadvertenties worden slachtoffers verleid geld te beleggen of te investeren in crypto. Let op, want uw spaarcenten zijn voorgoed weg.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 18 okt 2023

Wat is boilerroomfraude?

Boilerroomfraude is een vorm van beleggingsfraude. Slachtoffers krijgen via e-mail of telefonisch een beleggingsvoorstel van een nepinvesteringsmaatschappij. Het voorstel belooft hoge winsten. Vaak wordt er ook druk uitgeoefend om meteen te beslissen. De eerst inleg is vaak een klein bedrag. Dat maakt het eenvoudiger om de gok te wagen. Het slachtoffer ziet daarna in een nepaccount de waarde van de investering rap groeien. En durft meer geld in te leggen. Uiteindelijk is het slachtoffer al het geld kwijt. Banken en verzekeraars vergoeden de schade niet.

Kenmerken boilerroomfraude

Criminelen proberen op verschillende manieren een virtuele voet tussen de deur te krijgen. Bijvoorbeeld door nepadvertenties, waarin bekende Nederlanders de nepinvesteringsmaatschappij aanprijzen. Wie via zo'n nepadvertentie zijn gegevens achterlaat, krijgt daarna een mail of een telefoontje. Met de belofte van mooie rendementen worden slachtoffers verleid hun geld te beleggen bij de fraudeurs.

Het advies bij boilerroomfraude is: let op voor mensen en bedrijven die die hoge rendementen beloven. Ga niet zomaar met een partij in zee. Soms beweren oplichters dat hun bedrijf een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Controleer dat. De AFM houdt een waarschuwingslijst bij van beleggingsfraudeurs.

Cryptofraude

Het is tegenwoordig populair om geld te investeren in crypto. Zoals Bitcoins of ander digitale munten. Oplichters gaan op dezelfde manier te werk als bij boilerroomfraude. Ze benaderen slachtoffers, beloven gouden bergen maar gaan er met al het geld vandoor. Controleer ook hier of een partij voorkomt op de waarschuwingenlijst van de AFM. En overleg met uw bank of financiële adviseur voor dat u crypto koopt. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven