Menu Zoek

Fraude met beleggingen en crypto

beleggen

Via nepadvertenties worden slachtoffers verleid geld te beleggen of te investeren in crypto. Let op, want uw spaarcenten zijn voorgoed weg.

Boilerroomfraude is een vorm van beleggingsfraude. Slachtoffers krijgen via e-mail of telefonisch een beleggingsvoorstel van een nepinvesteringsmaatschappij. Het voorstel belooft hoge winsten. Vaak wordt er ook druk uitgeoefend om meteen te beslissen. De eerst inleg is vaak een klein bedrag. Dat maakt het eenvoudiger om de gok te wagen. Het slachtoffer ziet daarna in een nepaccount de waarde van de investering rap groeien. En durft meer geld in te leggen. Uiteindelijk is het slachtoffer al het geld kwijt. Banken en verzekeraars vergoeden de schade niet.

Criminelen proberen op verschillende manieren een virtuele voet tussen de deur te krijgen. Bijvoorbeeld door nepadvertenties, waarin bekende Nederlanders de nepinvesteringsmaatschappij aanprijzen. Wie via zo'n nepadvertentie zijn gegevens achterlaat, krijgt daarna een mail of een telefoontje. Met de belofte van mooie rendementen worden slachtoffers verleid hun geld te beleggen bij de fraudeurs.

Het advies bij boilerroomfraude is: let op voor mensen en bedrijven die die hoge rendementen beloven. Ga niet zomaar met een partij in zee. Soms beweren oplichters dat hun bedrijf een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Controleer dat. De AFM houdt een waarschuwingslijst bij van beleggingsfraudeurs.

Het is tegenwoordig populair om geld te investeren in crypto. Zoals Bitcoins of ander digitale munten. Oplichters gaan op dezelfde manier te werk als bij boilerroomfraude. Ze benaderen slachtoffers, beloven gouden bergen maar gaan er met al het geld vandoor. Controleer ook hier of een partij voorkomt op de waarschuwingenlijst van de AFM. En overleg met uw bank of financiële adviseur voor dat u crypto koopt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.