Menu Zoek

Geluid regelen in macOS

geluid macos(1)

Bezitters van een Mac(Book) passen het geluid naar eigen wens aan. Het besturingssysteem macOS bevat hiervoor verschillende opties.

MacOS zit vol met geluid. Dat begint al direct bij het opstarten, want het besturingssysteem laat een introductiemuziekje horen. Verder komt u ook op allerlei andere plekken in macOS geluidseffecten tegen. Wie weet kijkt u bovendien weleens een filmpje of luistert u naar muziek. Wat u ook doet op de Mac, het is handig om te weten hoe u het geluid van het apparaat bedient.

Het is vervelend wanneer geluid te zacht of juist te hard klinkt. Pas het volume van de Mac naar eigen wens aan. Dat kan op drie manieren:

1. Klik bovenaan in de menubalk op het luidsprekerpictogram Pictogram geluid en versleep de schuifregelaar met ingedrukte muisknop naar rechts. Hiermee zet u het geluid harder. Versleep de schuifregelaar naar links voor een zachter geluid. Staat het icoon niet in de menubalk? Zet het er dan eerst in. Doe dit als volgt:

  • Klik linksboven op het Apple-icoon.
  • Klik op Systeeminstellingen (MacOS 13 Ventura) of Systeemvoorkeuren (MacOS 12 Monterey).
  • Klik op Bedieningspaneel (MacOS 13 Ventura) of Geluid (MacOS 12 Monterey).
  • Zet in MacOS 12 Monterey als dit nog niet is gebeurd, een vinkje voor Toon geluid in menubalk.
  • Klik in MacOS 13 Ventura achter 'Geluid' op Toon indien actief > Toon altijd in menubalk. Klik in MacOS 12 Monterey op indien actief > altijd.

2. Klik in de menubalk op het bedieningspaneelpictogram Pictogram bedieningspaneel. Versleep onder ‘Geluid’ de schuifregelaar naar links of rechts.
3. Druk op de sneltoets F12 voor meer volume of F11 voor minder volume. U kunt het geluid ook dempen. Druk hiervoor op F10 van het toetsenbord. Druk nog een keer op F10 om het geluid weer te horen.

De Mac heeft interne luidsprekers die geluid laten horen. Daarnaast kan je ook een koptelefoon of speakers aansluiten. Bepaal zelf uit welk apparaat het geluid klinkt.

  • Klik bovenaan in de menubalk op het pictogram met de luidspreker Pictogram geluid.
  • Kies onder ‘Uitvoer’ het apparaat waarmee u geluid wilt afspelen. Standaard staat deze instelling op ‘Interne luidsprekers’.

Niet iedereen zit te wachten op opstartmuziek en geluidseffecten. Open de geluidsinstellingen om deze zaken eventueel uit te schakelen.

  • Klik linksboven op het Apple-icoon.
  • Klik op Systeeminstellingen (MacOS 13 Ventura) of Systeemvoorkeuren (MacOS 12 Monterey).
  • Klik op Geluid.
  • Zet naar eigen inzicht de schuifjes uit (MacOS 13 Ventura) of haal de vinkjes weg (MacOS 12 Monterey) bij ‘Speel geluid af bij opstarten’ en ‘Laat geluidseffecten van gebruiksinterface horen'. Naast de genoemde instellingen past u eventueel nog meer geluidsopties aan.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.