Menu Zoek

Grootte venster aanpassen in Windows

060717_windows_venster_aanpassen_home Windows-gebruikers passen de venstergrootte van programma’s naar eigen wens aan. Gebruik het volledige scherm of slechts een deel. Bepaal zelf hoe het venster eruitziet.

Programma's openen op een Windows-computer altijd in een nieuw venster. Meestal neemt de app automatisch het volledige scherm in beslag. Het programmavenster is in dat geval gemaximaliseerd. Het is ook mogelijk om een venster kleiner weer te geven. Zo ontstaat er voldoende ruimte om bijvoorbeeld twee programma’s naast elkaar te openen. Tot slot kunt u een venster ook verbergen.

Wijzig eenvoudig de venstergrootte van een programma. Elk venster in Windows bevat hiervoor rechtsboven een aantal knoppen.

Minimaliseren

Minimaliseer het venster met de knop 'Minimaliseren' Venster minimaliseren. Het venster verdwijnt helemaal uit beeld, maar het programma staat nog wel open. Dit ziet u aan de blauwe markering onder het pictogram in de Taakbalk. Haal het venster weer tevoorschijn door op het pictogram te klikken.

Verkleinen

Verklein het venster met de knop 'Verkleinen' Venster verkleinen. Het venster vult nu slechts een deel van het scherm. Pas het formaat van dit verkleinde venster desgewenst aan. Dat werkt zo:

 • Zweef met de muisaanwijzer boven de rechterrand van het venster, totdat de muisaanwijzer verandert in een dubbele pijl.
 • Klik en houd de muisknop ingedrukt, terwijl u de muis beweegt.
 • Laat de muisknop los zodra het venster de juiste grootte heeft.
 • Doe hetzelfde voor de onderkant van het venster.
 • Verander tegelijkertijd de zij- en onderkant door met de muisaanwijzer links- of rechtsonder in de hoek te klikken. Beweeg vervolgens de muis totdat het juiste vensterformaat is bereikt.

Maximaliseren

Maak het venster beeldvullend met de knop 'Maximaliseren' Venster maximaliseren. Er is nu geen ruimte voor andere vensters, want het programma neemt het volledige scherm in beslag.

Sluiten

Sluit het venster (en meestal ook meteen het programma) via de knop 'Sluiten' Venster sluiten . Het pictogram van het programma verdwijnt daarmee van de Taakbalk.

Regel de venstergrootte desgewenst met sneltoetsen:

 • Maximaliseren van het venster: druk tegelijk op de Windows-toets (toets met het Windows-vlaggetje) en de pijl omhoog.
 • Minimaliseren van het venster: druk op de Windows-toets en tweemaal op de pijl omlaag.
 • Minimaliseren van alle vensters, behalve het actieve venster: druk op de Windows-toets en de Home-toets.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.