Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Grote en kleine vensters via het toetsenbord

Windows-vensters snel verkleinen

Met een handige sneltoets vergroot en verkleint u vensters van computerprogramma's zonder de muis te pakken. Handig tijdens het typen en om de beweging achter de pc af te wisselen.

Programmavensters van Windows en bijvoorbeeld Office zijn groter en kleiner te maken. Meestal gebeurt dat met de knoppen rechts boven in het venster, naast het kruisje. Het kan handiger, namelijk via het toetsenbord. Met een toetscombinatie verandert u het actieve venster in twee stappen van bijna schermvullend tot een knop op de Taakbalk.

Sneltoets gebruiken

De sneltoets, zoals deze ook wel heet, is een manier om via het toetsenbord bepaalde acties in Windows uit te voeren. De sneltoets om venster klein te maken (minimaliseren) is Windows-toets + Pijl omlaag. De Windows-toets heeft een vlaggetje en zit meestal linksonder op het toetsenbord.

De pijltjestoetsen zitten tussen de letters en het numerieke toetsenbord. Ze kunnen er op verschillende manieren uitzien, afhankelijk van uw toetsenbord. Soms zijn het getekende pijltjes, soms driehoeken en soms alleen streepjes met een knik erin. Op de afbeelding ziet u de positie van deze toetsen:

Pijltjestoetsen op het toetsenbord gebruiken

 • Open een programma, bijvoorbeeld Word of de Verkenner.
 • Houd de Windows-toets ingedrukt en druk dan op Pijl omlaag.
 • Het venster wordt één stap verkleind.
 • Druk nogmaals op Windows-toets + Pijl omlaag.
 • Het venster minimaliseert naar de Taakbalk.
 • Klik op de Taakbalk op het programma om 'm te openen.
 • Druk nu op Windows-toets + Pijl omhoog.
 • Het venster heeft weer zijn volledige grootte.

Op deze wijze vergroot en verkleint u ook vensters van andere programma's, zoals browsers of beeldbewerkingsprogramma's. U gebruikt deze sneltoets bijvoorbeeld als u aan het typen bent in Word en geen zin hebt om de muis te pakken. Of als u het onhandig vindt om telkens met de muis naar die knopjes rechtsboven in beeld te bewegen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.