Menu Zoek

Help, Windows herkent mijn camera niet!

tip(2) Een camera die altijd op de computer verscheen, komt niet meer tevoorschijn in Windows. Wat nu?

Iedereen wil natuurlijk zijn foto's veiligstellen op de pc. Camerafabrikanten hebben allemaal hun eigen oplossing voor de overdacht van foto's en video's van de camera naar de computer. Maar oplossingen die op oudere besturingssystemen probleemloos werkten, geven onder Windows 10 of 11 geen kik. Wat nu? Er zijn verschillende oplossingen wanneer Windows uw camera niet lijkt te herkennen.

Een eenvoudige oplossing: gebruik een kaartlezer. De meeste pc's en laptops zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een kaartlezer. Ga eerst na welk type kaart uw camera gebruikt. Doorgaans zal dat een SD-kaart, MicroSD of CompactFlash (CF) zijn. Zoek vervolgens aan de voorkant of achterkant (of in de handleiding) naar 'SD', 'MicroSD' of 'CF' en stop het kaartje in de lezer. De kaart past er maar op één manier in dus probeer voorzichtig welke de juiste is. Als de kaart op de juiste manier in de lezer is gestoken, wordt hij zichtbaar in de Windows Verkenner.

  • Open de Windows Verkenner.
  • Klik op Deze pc.
  • Onder 'Apparaten en stations' ziet u de kaart terug.

Nu zijn alle foto's van de kaart over te zetten naar de pc.

Heeft uw apparaat geen ingebouwde kaartlezer dan kun u overwegen een losse lezer aan te schaffen. Voor een paar euro hebt u er een. Een losse kaartlezer sluit u aan via usb. De werking is verder hetzelfde als hierboven beschreven. Losse kaartlezers zijn overal te koop.

Veel camerafabrikanten leveren een speciaal programma mee met hun product dat zorgt voor de overdracht tussen pc en camera. Dat geeft veel gebruikers de indruk dat die software noodzakelijk is. Maar dat is, uitzonderingen daargelaten, niet het geval. De meeste camera's zijn namelijk prima te verbinden met de pc of laptop. Waarna met hulp van de Windows Verkenner de foto's zijn over te zetten. Lees hiervoor de tip 'Foto's en video's op pc zetten'. Wordt uw camera niet zichtbaar in de Verkenner, lees dan de tip 'Apparaten werkend krijgen onder Windows'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.