Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Herstelstation maken in Windows

herstelstation_maken_in_windows

Maak op een USB-stick een herstelstation aan van Windows. De computer kopieert dan alle systeembestanden naar de USB-stick.

Start de pc niet meer op? Dat is problematisch. Fabrikanten leveren bij nieuw computers vaak geen herstelschijf mee. Maak dan op een USB-stick een herstelstation aan waarop u alle systeembestanden van het besturingssysteem zet. Bij problemen installeert u hiermee Windows opnieuw op de computer.

Maak zo een herstelstation op een USB-stick:

 • Sluit een USB-stick met minimaal 16 GB vrij geheugen op de computer aan. Dit moet een lege USB-stick zijn.
 • Klik in de Taakbalk op het vergrootglas om de zoekfunctie te openen.
 • Typ 'herstelstation' en klik vervolgens op Herstelstation.
 • Klik op Ja.
 • Zet een vinkje bij Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation.
 • Klik op Volgende.
 • Na een tijdje verschijnt de naam van de USB-stick in beeld. Klik op Volgende.
 • Klik op Maken.
 • Windows kopieert nu een grote hoeveelheid bestanden naar de USB-stick. Dit kan even duren. Klik daarna op Voltooien.

Als Windows bijvoorbeeld vastloopt en niet meer opstart, komt een herstelstation goed van pas. U kunt het besturingssysteem daarmee opnieuw installeren. Deze herinstallatie is alleen weggelegd voor ervaren computergebruikers. Er moeten namelijk basisinstellingen gewijzigd worden van de moederbordsoftware. Ons advies: maak een herstelstation en bewaar hem voor als Windows het echt niet meer doet. Voor de herinstallatie zelf roept u de hulp in van een ervaren computergebruiker of PCHulp.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.