Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Hoe kom ik aan e-boeken?

e-boeken

Geen ruimte in de boekenkast of koffer? Of zijn de letters van boeken steeds moeilijker te lezen? Koop, leen of download dan een e-boek.

Wie de boekenkast (iets te goed) heeft gevuld of geen zin heeft om veel mee te slepen op vakantie, stapt van het papieren boek over op de digitale versie. Oftewel: het e-boek (ook wel bekend onder de Engelse naam e-book). Dit is een digitaal bestand waarin de hele inhoud van het boek staat. U leest het dus niet op papier, maar op de e-reader of tablet. Handig hierbij is dat u het boek zelf beter leesbaar kunt maken, ook als het 's avonds bijvoorbeeld donker is.

Net als voor gewone boeken, kunt u voor een e-boek terecht bij de bieb. Leen bij de bibliotheek enkele van de 20.000 e-boeken en zet die op de e-reader. Hiervoor moet u natuurlijk wel lid zijn van de (digitale) bibliotheek. Na drie weken verdwijnen geleende e-boeken van de digitale boekenplank.

E-boeken zijn bij veel webwinkels te koop. Denk aan Bol.com, Bruna, AKO, boeken.nl, Boekenwereld.com, Bookspot.nl, Kobo.com en Amazon.nl. Al die verschillende punten bieden samen miljoenen e-boeken aan.

Let wel op: de e-boeken van sommige verkooppunten zijn gekoppeld aan een specifieke e-reader. Bol.com verkoopt bijvoorbeeld e-boeken voor een Kobo e-reader (of de gratis lees-app die Bol aanbiedt). Daarbij heeft de webwinkel ook een speciaal abonnement: Kobo Plus. En wie een e-boek koopt bij Amazon, heeft daarvoor een Kindle e-reader nodig. Maar er zijn ook verkooppunten die e-boeken verkopen voor alle epub e-readers. Controleer altijd bij de specificaties of het boek geschikt is voor uw apparaat.

Op sommige sites kunt u gratis e-boeken downloaden. Dit zijn vaak wel Engelstalige boeken. Liever in het Nederlands lezen? Zoek dan op Manybooks.net en Gutenberg.org naar gratis Nederlandstalige e-boeken. Of neem een kijkje bij de gratis e-boeken op Kobo.com. Zoek via de menubalk naar een boek en download het.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.