Menu Zoek

E-boeken lezen op tablet of e-reader?

E-boeken lezen op de e-reader

Voor het lezen van e-boeken hebt u keuze uit twee mobiele apparaten, namelijk een e-reader of tablet. Ieder leesapparaat heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Steeds minder mensen slepen stapels boeken mee op vakantie of op reis. In plaats daarvan lezen ze liever een e-boek. Dat is een digitaal bestand waarin de complete inhoud van een boek is opgeslagen. Met een e-boek bespaart u ruimte en het is beter voor het milieu. Verschillende bekende winkels, zoals Bol.com, Bruna en AKO, verkopen tegenwoordig e-boeken.

Om e-boeken te lezen hebt u een leesapparaat nodig. U kunt hiervoor de computer of laptop gebruiken, al is deze apparatuur natuurlijk niet erg handzaam. Het gebruik van een tablet of e-reader ligt daarom meer voor de hand. Deze apparaten zijn licht en neemt u gemakkelijk overal mee naartoe. Een e-reader is speciaal bedoeld voor het lezen van e-boeken, terwijl een tablet ook andere functies in huis heeft. In het artikel 'Wat is een e-reader?' leest u meer over e-readers.

Ten opzichte van een tablet heeft een e-reader enkele voordelen:

 • E-readers zijn voorzien van een e-Ink-scherm. Dit schermtype imiteert zeer nauwkeurig de eigenschappen van echt papier. Het contrast is hoog en het scherm weerkaatst erg weinig licht. Hierdoor leest u e-boeken ook probleemloos buiten in de zon.
 • E-readers verbruiken weinig stroom, waardoor u de accu bij normaal gebruik wekenlang niet hoeft op te laden.
 • E-readers stralen geen licht uit. Het lezen is daarom veel minder vermoeiend voor uw ogen dan lezen op een tablet. Het nadeel hiervan is wel dat u soms een lampje nodig hebt tijdens het lezen. Alhoewel sommige e-readers tegenwoordig wel een ingebouwd lampje hebben.
 • Een tablet van een goed merk kost al gauw enkele honderden euro's. E-readers zijn een stuk goedkoper.

Daarnaast heeft een e-reader ook enkele nadelen:

 • Het e-Ink-scherm van een e-reader vertoont alleen witte of zwarte beeldpunten. Afbeeldingen zijn daarom in zwart-wit.
 • Vergeleken met een tablet duurt het iets langer om een vers beeld op te bouwen. Dit merkt u alleen bij het 'omslaan' van een bladzijde.
 • Op een e-reader zijn er geen extra functies aanwezig, zoals voor spelletjes en andere apps. Een tablet heeft dat wel.
 • E-readers ondersteunen verschillende bestandsformaten van e-boeken. Voor Nederlandse e-boeken is het belangrijk dat het apparaat het EPUB-formaat accepteert.

Met een tablet kunt u ook prima e-boeken lezen. Houd er wel rekening mee dat het scherm licht uitstraalt. Het beeld is hierdoor feller. Tijdens het lezen is dat een stuk vermoeiender voor uw ogen. Bovendien weerkaatst het scherm veel licht, waardoor een tablet ongeschikt is voor buitengebruik. Een tablet heeft als voordeel dat u ook op internet kunt surfen en zelf leuke apps kunt installeren. Tot slot is er in een donkere omgeving geen lampje nodig omdat het scherm verlicht is.

Voor de prettigste leeservaring is een e-reader het meest geschikt. Bent u niet zo'n boekenwurm en leest u af en toe eens een e-boek? In dat geval is een mooie tablet het overwegen waard, zodat u ook nog andere zaken met het apparaat kunt doen.

Lees meer over de aanschaf van een e-reader of over de aanschaf van een tablet in de volgende artikelen:

Als u e-boeken bij een webwinkel aanschaft, staan de bestanden op uw pc. U zet de bestanden over door een e-reader of tablet met een USB-kabel op de pc aan te sluiten. Hiervoor gebruikt u desgewenst het gratis programma Calibre. In het artikel 'Calibre gebruiken' leest u hoe u boeken kopieert naar uw favoriete leesapparaat. Overigens bestaan er tegenwoordig ook luxe e-readers die verbinding maken met internet. Hiermee schaft u rechtstreeks e-boeken aan en downloadt u ze naar het toestel. U hebt in dat geval dan geen computer meer nodig.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.