Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Hoe zie je of een Tikkie-betaalverzoek veilig is?

tikkie(1)

Een betaalverzoek via de app Tikkie is snel en eenvoudig. En veilig. Maar pas wel op voor nep-betaalverzoeken en leer ze herkennen.

Met de app Tikkie vragen gebruikers gemakkelijk geld terug bij anderen. Door in de app een betaalverzoek aan te maken en dit via WhatsApp te delen. Bijvoorbeeld na een etentje met een groep of een uitstapje waarbij iemand (alle) kosten vooruit heeft betaald. 'Stuur maar even een Tikkie', zeggen mensen dan. Een Tikkie is bijzonder handig. Iedereen maakt geld over via iDEAL.

Lees in het artikel 'Betaalverzoek sturen met Tikkie' hoe Tikkie precies werkt.

Tikkie is ontwikkeld door ABN Amro. Betaling verloopt altijd via iDEAL. Dat betekent dat u de betaling altijd afrondt via uw eigen bank. Dat maakt de app Tikkie tot een heel veilige betaalmethode.

Helaas is Tikkie ook ontdekt door oplichters. Het is dus opletten geblazen. Gelukkig is het gemakkelijk om een echt betaalverzoek te herkennen. Tikkie gebruikt altijd een link die er zo uitziet: https://tikkie.me/pay/[code]

Zie het voorbeeld hieronder. Krijgt u een Tikkie let dan op de link. Deze bevat altijd:

  • 'https' aan het begin.
  • 'tikkie.me/pay/' in de rest van de link.

Voorbeeld van een Tikkie

Oplichters spelen graag met de link. U ziet dan bijvoorbeeld 'tlkkie.nl' in plaats van 'tikkie.me'. Let dus heel goed op de link.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.