Menu Zoek

Hoe zie je of een Tikkie-betaalverzoek veilig is?

tikkie(1)

Een betaalverzoek via de app Tikkie is snel en eenvoudig. En veilig. Maar pas wel op voor nep-betaalverzoeken en leer ze herkennen.

Met de app Tikkie vragen gebruikers gemakkelijk geld (terug) aan anderen. Ze maken in de app een betaalverzoek aan en delen dit via bijvoorbeeld WhatsApp. Handig als iemand na een etentje of uitstapje (alle) kosten vooruit heeft betaald. 'Stuur maar even een Tikkie', zeggen mensen dan. Iedereen maakt geld over via iDEAL.

Tikkie is ontwikkeld door ABN Amro. De betaling verloopt via iDEAL. Mensen ronden de betaling dus altijd af via de eigen bank. Daardoor is een Tikkie een heel veilige betaalmethode. Maar let wel op dat het om een echt Tikkie-verzoek gaat. (Zie de volgende alinea.) Op sociale media komen trouwens ook steeds vaker Tikkie-verzoeken voor. Onbekenden vragen zo geld voor iets; vaak om iets of iemand te steunen. Of de persoon in kwestie het geld daadwerkelijk voor het beoogde doel gebruikt, weet je nooit. Bedenk dat goed voordat u geld overmaakt.

Helaas is Tikkie ook ontdekt door oplichters. Ze bouwen de app na, doen een betaalverzoek en trekken zo iemands rekening leeg. Het is dus opletten geblazen. De link van een echt betaalverzoek via Tikkie ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/[code]. Bij 'code' staat steeds een andere code. Oplichters spelen graag met de link. Er staat dan bijvoorbeeld 'tlkkie.nl' in plaats van 'tikkie.me'.

Krijgt u een Tikkie? Let dan dus op de link. Deze bevat altijd:

  • 'https' aan het begin.
  • 'tikkie.me/pay/' in de rest van de link.

Voorbeeld van een Tikkie

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.