Menu Zoek

Hulpdiensten snel bellen met iPhone

sos_melding_png

In nood? Stuur dan met de iPhone een SOS-noodmelding. Er gaat dan een alarm af, contactpersonen krijgen een melding en de iPhone schakelt de hulpdiensten in.

Wat is een SOS-noodmelding?

Gebruikers van de iPhone met iOS 11 of hoger kunnen een SOS-noodmelding instellen. De hulpdiensten worden dan ingeschakeld met enkele drukken op een knop. Ook krijgen bepaalde contactpersonen een berichtje over uw noodsituatie.

SOS-noodmelding instellen

Stel zo SOS-noodmelding in:

  • Tik op de app Instellingen.
  • Scrol naar onderen en tik op Noodmelding.
  • Tik eventueel op het schuifje achter 'Automatisch bellen'. Het schuifje kleurt groen en de functie staat aan. Bij een noodoproep worden de hulpdiensten meteen gebeld.
  • Wilt u dat bij een noodmelding een alarm drie seconden afgaat voordat u het alarmnummer belt? Tik dan, als de functie nog niet ingeschakeld is, op het schuifje achter 'Aftelgeluid'. Het schuifje kleurt groen en de functie staat aan.
  • Tik op een iPhone 8 en hoger op het schuifje achter 'Bel met zijknop'. Het schuifje kleurt groen. Nu bereikt u de alarmdiensten snel met de aan-uitknop van de iPhone.
  • Voeg ook SOS-contactpersonen toe. Zij ontvangen een bericht met uw huidige locatie wanneer u een noodoproep doet. Staan er al contactpersonen? U hebt dan ooit in de app Gezondheid al SOS-contactpersonen geselecteerd. Is dit niet het geval, tik dan op Configureer contact voor noodgeval om een contactpersoon toe te voegen.
  • Tik eventueel op Maak medische ID aan.
  • Tik op Wijzig en vul uw gegevens in.
  • Scrol naar beneden en tik op Voeg SOS-contactpersoon toe.
  • Tik op de persoon die een bericht moet ontvangen wanneer u in nood bent.
  • Geef aan wat de relatie is met de desbetreffende persoon, zoals dat hij/zij uw kind is.
  • Voeg eventueel meer mensen toe via Voeg SOS-contactpersoon toe.
  • Tik op Gereed.

U kunt de contactpersonen op een later moment nog wijzigen in de Gezondheid-app.

SOS-noodmelding versturen

Druk in een noodgeval vijf keer achter elkaar op de aan-uitknop van de iPhone. Een waarschuwingsgeluid gaat af, de iPhone telt af van drie naar nul seconden en vervolgens wordt het alarmnummer gebeld. Na het bellen van het alarmnummer, krijgen SOS-contactpersonen een sms met uw locatie. Als u van plek verandert, ontvangen zij een melding met de nieuwe locatie.

SOS-noodmelding versturen als 'Automatisch bellen' en/of 'Bel met zijknop' uitstaat

Wie de functie 'Automatisch bellen' en/of 'Bel met zijknop' (iPhone 8 en hoger) niet gebruikt, kan nog wel een noodoproep doen. Dit kost alleen meer tijd. Druk in nood vijf keer achter elkaar op de aan-uitknop. Als de functie 'Bel met zijknop' op de iPhone 8 of hoger uitstaat, houdt u de aan-uitknop en volumeknop lang ingedrukt. De optie 'SOS-noodmelding' verschijnt in beeld. Sleep deze naar rechts om een noodoproep te doen. Een alarm gaat af, de iPhone telt af van drie naar nul seconden en vervolgens wordt het alarmnummer gebeld. Na het bellen van het alarmnummer, ontvangen SOS-contactpersonen een sms met uw locatie. Als u van plek verandert, krijgen zij een melding met de nieuwe locatie.

SOS-noodmelding annuleren/stopzetten

Tik op Stop > Stop met bellen als u per ongeluk een noodmelding stuurt. Als u niet langer meer in gevaar bent, zet dan het delen van uw locatie met SOS-contactpersonen uit. Tik hiervoor op Stop delen van SOS-locatie. Ziet u dit niet staan, tik dan eerst op Instellingen > SOS-noodmelding.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.