Menu Zoek

Hulpdiensten snel bellen met iPhone

sos_melding_png

In nood? Stuur met de iPhone een SOS-noodmelding. Er gaat dan een alarm af en de iPhone schakelt de hulpdiensten in.

Gebruikers van de iPhone kunnen een SOS-noodmelding instellen. De hulpdiensten worden dan ingeschakeld met enkele drukken op een knop. Ook krijgen vooraf ingestelde contactpersonen een berichtje over uw noodsituatie.

Stel zo SOS-noodmelding in:

  • Tik op de app Instellingen.
  • Scrol naar beneden en tik op SOS-noodmelding.
  • De hulpdiensten bellen bij een noodoproep? Kies zelf hoe u dat wilt doen.
    • Een noodoproep starten met de zijknop en volumeknop? Tik op het schuifje achter 'Bel met ingedrukt houden en loslaten' zodat het groen wordt.
    • Een noodoproep starten door vijf keer te drukken op de zijknop? Tik op het schuifje achter 'Bel met vijfmaal drukken op de knop' zodat het groen wordt.
  • Vanaf iOs 16 kunt u ook 'Bel stil' instellen. Als u dan een noodoproep start met één van de bovengenoemde opties, worden waarschuwingsalarmen en ledflitsen stilgehouden tijdens de noodoproep.
  • Een aftelgeluid instellen? Dat is een alarm dat drie seconden afgaat voordat u het alarmnummer belt. Op een apparaat met iOS 17 gebeurt dat automatisch. Op andere apparaten nog niet. Tik dan als de functie uitgeschakeld is op het schuifje achter 'Aftelgeluid'. Het schuifje kleurt groen en de functie staat aan.
  • Voeg SOS-contactpersonen toe. Zij ontvangen een bericht met uw huidige locatie wanneer u een noodoproep doet. Staan er al contactpersonen? U hebt dan ooit bij Instellingen > Gezondheid al SOS-contactpersonen geselecteerd bij het Medische ID. Door op Wijzig contact voor noodgevallen te tikken, kunt u de contactpersoon wijzigen. Staat er nog niets ingevuld? Tik dan op Configureer contact voor noodgeval om een contactpersoon toe te voegen.
  • Tik op Wijzig en vul uw gegevens in.
  • Scrol naar beneden en tik op Voeg SOS-contactpersoon toe.
  • Tik op de persoon die een bericht moet ontvangen wanneer u in nood bent. Selecteer eventueel het juiste telefoonnummer.
  • Geef aan wat de relatie is met de desbetreffende persoon, bijvoorbeeld dat hij/zij uw kind is.
  • Voeg eventueel meer mensen toe via Voeg SOS-contactpersoon toe.
  • Tik op Gereed.

U kunt de contactpersonen op een later moment altijd wijzigen via Instellingen > (SOS-)Noodmelding.

Druk in een noodgeval vijf keer achter elkaar op de zijknop van de iPhone. Wie de optie 'Bel met ingedrukt houden' heeft ingeschakeld moet juist de zijknop en volumeknop indrukken. Een waarschuwingsgeluid gaat af, de iPhone telt af van acht naar nul seconden en vervolgens wordt het alarmnummer gebeld. Na het bellen van het alarmnummer, krijgen SOS-contactpersonen een sms met uw locatie. Als u van plek verandert, ontvangen zij een melding met de nieuwe locatie.

Wie de functie 'Bel met vijfmaal drukken' en/of 'Bel met zijknop' niet gebruikt, kan nog wel een noodoproep doen. Druk in nood vijf keer achter elkaar op de zijknop. De optie 'SOS-noodmelding' verschijnt in beeld. Sleep deze naar rechts om een noodoproep te doen. Een alarm gaat af en het alarmnummer wordt direct gebeld. De iPhone telt af van tien naar nul seconden en daarna ontvangen de SOS-contactpersonen een sms met uw locatie. Als u van plek verandert, krijgen zij een melding met de nieuwe locatie.

Tik op Stop > Stop gesprek als u per ongeluk een noodmelding stuurt. Als u niet langer meer in gevaar bent, zet dan het delen van uw locatie met SOS-contactpersonen uit. Tik hiervoor op Stop delen van SOS-locatie. Ziet u dit niet staan, tik dan eerst op Instellingen > SOS-noodmelding.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.