Menu Zoek

Inzoomen en uitzoomen op websites

inzoomen-website

Zijn de letters op een website te klein of juist te groot? Pas de grootte aan op een Windows-pc of Mac door snel in- of uit te zoomen.

Om in- of uit te zoomen op een website zijn er meerdere mogelijkheden. Het kan met het muiswieltje of met een toetsencombinatie. Deze trucs werken in programma's zoals Firefox, Edge, Chrome en Safari. Het vergroten of verkleinen van letters werkt alleen voor de website die u voor u hebt. Sluit u het internetprogramma en opent u de volgende keer een andere site, dan moet u opnieuw het zoompercentage wijzigen.

Het muiswieltje gebruikt u om te scrollen, maar u kunt er ook mee in- en uitzoomen.

 • Open een website in de browser.
 • Druk op de Ctrl-toets (Cmd op de Mac) en houd de toets ingedrukt.
 • Scrol met het muiswieltje omhoog om in te zoomen of scrol met het muiswieltje omlaag om uit te zoomen.

Het is ook mogelijk om een toetsencombinatie te gebruiken om een website te vergroten of verkleinen.

 • Open een website in de browser.
 • Druk op de Ctrl-toets (Cmd-toets op de Mac) en houd de toets ingedrukt.
 • Druk op het plusteken om in te zoomen of druk op het minteken om uit te zoomen. Druk op deze toets totdat de website de juiste grootte is.
 • Laat de Ctrl-toets weer los.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.