SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Kop- en voettekst gebruiken in Word

Kopteksten en voetteksten in Word(2)

Maak een kop- of voettekst in een Word-document als u extra informatie kwijt wilt. Een tekst boven- of onderaan een pagina is bijvoorbeeld handig als u een voetnoot wilt invoegen.

U hebt het vast weleens gezien: tekstbestanden die bovenaan en onderaan tekst hebben staan, in de bovenste of onderste marge van de bladzijde. Bijvoorbeeld een hoofdstuktitel of een voetnoot. Deze teksten heten kop- en voetteksten, naar hun positie op de pagina. Om zulke teksten in te voegen, hoeft u niet te priegelen met spaties en enters. Voeg in Word gemakkelijk kop- en voetteksten toe aan een document. 

Maak zo een koptekst in Word 2016:

 • Start Word en open het gewenste document.
 • Klik in het Lint op het tabblad Invoegen.
 • Klik in het deel 'Koptekst en voettekst' op Koptekst.
 • Een keuzemenu klapt uit. Scrol door het menu en bekijk de verschillende opties. Sommige kopteksten zijn alleen voor even of oneven pagina's. Dit staat er dan bij.
 • Wij kiezen een simpele koptekst als voorbeeld. Klik op Leeg (de bovenste optie).
 • Het beeld van Word wordt grijs en u ziet helemaal bovenaan 'Typ hier' staan. Typ, zonder ergens op te klikken, de gewenste koptekst.
 • In het Lint opent het Tabblad 'Ontwerpen'. Hier staan verschillende mogelijkheden voor opmaak en aanvullende informatie. Bijvoorbeeld om de datum en tijd in te voegen, de naam van de auteur of om de eerste pagina over te slaan (via 'Eerste pagina afwijkend'). Dit laatste is handig bij documenten die een voorblad hebben, zoals een boek.
 • Bent u klaar met typen van de koptekst? Klik dan in het Lint op Koptekst en voettekst sluiten.
 • U keert weer terug naar het document. De koptekst staat bovenaan elke pagina (tenzij anders aangegeven). Wilt u de tekst aanpassen? Dubbelklik dan op de koptekst. U kunt dan de tekst wijzigen of een andere optie uit het Lint toevoegen.

Koptekst verwijderen? Klik in het Lint op Invoegen > Koptekst > Koptekst verwijderen.

Voettekst invoegen

Een voettekst invoegen werkt op eenzelfde manier. Kies in het Lint voor Voettekst. Een voettekst staat onderaan de bladzijde.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.