Menu Zoek

Kop- en voettekst gebruiken in Word

kopteksten en voetteksten in word(2)(1)

Maak een kop- of voettekst in een Word-document. Zet bijvoorbeeld bij een lang document de hoofdstuktitels boven of onderaan de pagina's.

U hebt het vast weleens gezien: documenten die bovenaan en onderaan tekst hebben staan. In de bovenste of onderste marge van de bladzijde. Bijvoorbeeld een hoofdstuktitel of een voetnoot. Deze teksten heten kop- en voetteksten, door hun positie op de pagina. Voor het invoegen van zulke teksten, hoeft u niet te priegelen met spaties en enters. Voeg in Word gemakkelijk kop- en voetteksten toe aan een document.

Maak zo een koptekst:

  • Start Word en open het gewenste document.
  • Klik in het lint op het tabblad Invoegen.
  • Klik in de groep 'Koptekst en voettekst' op Koptekst.
  • Een keuzemenu klapt uit. Scrol door het menu en bekijk de verschillende opties. Sommige kopteksten zijn alleen voor even of oneven pagina's. Dit staat er dan bij.
  • Klik op de koptekst die u wilt. Wij kiezen een simpele koptekst als voorbeeld. Klik op Leeg (de bovenste optie).
  • Het beeld van Word wordt grijs en u ziet helemaal bovenaan '[Typ hier]' staan. Typ, zonder ergens op te klikken, de gewenste koptekst.
  • Rechts in het lint opent het tabblad 'Koptekst en voettekst'. Hier staan verschillende mogelijkheden voor opmaak en aanvullende informatie. Bijvoorbeeld om de datum en tijd in te voegen en de naam van de auteur. Of om de eerste pagina over te slaan (via 'Eerste pagina afwijkend'). Dit laatste is handig bij documenten die een voorblad hebben, zoals een boek.
  • Bent u klaar met typen van de koptekst? Klik dan rechtsboven in het lint op Koptekst en voettekst sluiten.
  • U keert weer terug naar het document. De koptekst staat bovenaan elke pagina (tenzij anders aangegeven). Wilt u de tekst aanpassen? Dubbelklik dan op de koptekst. U kunt dan de tekst wijzigen of een andere optie uit het lint toevoegen.

Koptekst verwijderen? Klik in het lint op Invoegen > Koptekst > Koptekst verwijderen.

Een voettekst invoegen werkt op eenzelfde manier. Kies op het tabblad Invoegen > Voettekst. Een voettekst staat onderaan de bladzijde.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.