SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Kop- en voettekst gebruiken in Word

Kopteksten en voetteksten in Word(2)

Maak een kop- of voettekst in een Word-document als u extra informatie kwijt wilt. Een tekst boven- of onderaan een pagina is bijvoorbeeld handig als u een voetnoot wilt invoegen.

U hebt het vast weleens gezien: tekstbestanden die bovenaan en onderaan tekst hebben staan, in de bovenste of onderste marge van de bladzijde. Bijvoorbeeld een hoofdstuktitel of een voetnoot. Deze teksten heten kop- en voetteksten, naar hun positie op de pagina. Om zulke teksten in te voegen, hoeft u niet te priegelen met spaties en enters. Voeg in Word gemakkelijk kop- en voetteksten toe aan een document. 

Maak zo een koptekst in Word 2016:

  • Start Word en open het gewenste document.
  • Klik in het Lint op het tabblad Invoegen.
  • Klik in het deel 'Koptekst en voettekst' op Koptekst.
  • Een keuzemenu klapt uit. Scrol door het menu en bekijk de verschillende opties. Sommige kopteksten zijn alleen voor even of oneven pagina's. Dit staat er dan bij.
  • Wij kiezen een simpele koptekst als voorbeeld. Klik op Leeg (de bovenste optie).
  • Het beeld van Word wordt grijs en u ziet helemaal bovenaan 'Typ hier' staan. Typ, zonder ergens op te klikken, de gewenste koptekst.
  • In het Lint opent het Tabblad 'Ontwerpen'. Hier staan verschillende mogelijkheden voor opmaak en aanvullende informatie. Bijvoorbeeld om de datum en tijd in te voegen, de naam van de auteur of om de eerste pagina over te slaan (via 'Eerste pagina afwijkend'). Dit laatste is handig bij documenten die een voorblad hebben, zoals een boek.
  • Bent u klaar met typen van de koptekst? Klik dan in het Lint op Koptekst en voettekst sluiten.
  • U keert weer terug naar het document. De koptekst staat bovenaan elke pagina (tenzij anders aangegeven). Wilt u de tekst aanpassen? Dubbelklik dan op de koptekst. U kunt dan de tekst wijzigen of een andere optie uit het Lint toevoegen.

Koptekst verwijderen? Klik in het Lint op Invoegen > Koptekst > Koptekst verwijderen.

Voettekst invoegen

Een voettekst invoegen werkt op eenzelfde manier. Kies in het Lint voor Voettekst. Een voettekst staat onderaan de bladzijde.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.