Menu Zoek

Hoelang gaat een computer mee?

houdbaar

Gemiddeld gaat een computer zo'n vijf jaar mee. Waarom zo kort? En is het na die vijf jaar echt klaar?

Vraag het de fabrikant en die zal zeggen dat een eenvoudige, goedkope computer drie jaar meegaat. Duurdere modellen vijf jaar en de duurste topmodellen misschien wel zeven jaar. Een eeuwigheid voor de fabrikant.
Ondertussen vraagt de gebruiker zich af waarom een computer na vijf jaar aan vervanging toe is. Koelkasten, wasmachines, gasfornuizen of cv-ketels gaan met gemak vijftien jaar mee.
Helaas gelden voor computers andere wetten.

De technische levensduur is de tijd dat een pc goed blijft werken. Dat hangt af van drie dingen:

  • de hardware
  • het besturingssysteem
  • de software
Hardware zijn alle onderdelen als de harde schijf, het geheugen en de processor. Die hardware verslijt. Daardoor gaat de pc minder goed werken. Hij wordt trager en geeft foutmeldingen.
Gelukkig kun je veel hardware-onderdelen vervangen. Een nieuwe harde schijf, meer en/of beter geheugen, een andere videokaart: de pc kan er echt door opknappen.

In de jaren na aankoop van een computer blijven fabrikanten de onderdelen verder ontwikkelen en verbeteren. Nieuwe computers zijn daardoor beter en sneller en kunnen zwaardere taken aan.

Het besturingssysteem zorgt ervoor dat u met de computer kunt werken. De twee belangrijkste besturingssystemen zijn Windows van Microsoft en MacOS van Apple. De fabrikanten vernieuwen de systemen regelmatig. Die nieuwe versies zijn gratis voor alle gebruikers. Windows 11 installeert deze updates zelfs automatisch.

Soms besluiten Microsoft of Apple dat bepaalde systemen geen update meer krijgen. Dat heeft te maken met de hardware die veroudert. Computers blijven dan steken op een bepaalde versie van het besturingssysteem. Geen ramp, want deze computers gaan gerust nog een aantal jaar mee. Apple en Microsoft blijven voor die systemen veiligheidsupdates maken. Komt daaraan een eind, dan is de computer niet meer veilig op internet te gebruiken. Van bijvoorbeeld Windows 10 is bekend dat de ondersteuning stopt in oktober 2025.

Fabrikanten blijven hun hardware verbeteren. Ze maken bijvoorbeeld steeds snellere processoren. Die hardware kan meer en zwaardere taken aan. Waardoor ontwikkelaars van software programma's bouwen die daar gebruik van maken. Ook Microsoft doet dat met bijvoorbeeld Word of Excel.

Dus terwijl uw computer ouder wordt en de hardware verslijt, wordt de software die erop staat zwaarder. Daardoor krijgt de computer steeds meer moeite met het draaien van de programma's. Met als gevolg een pc die op den duur erg langzaam wordt.

Slijtage van hardware en verbeteringen in hardware, besturingssysteem en software zijn de zaken die ervoor zorgen dat een computer veroudert. De ontwikkelingen gaan snel. Daarom kan een pc minder lang mee dan een koelkast of televisie.

Hoelang precies hangt ook af van wat de met de computer doet. Bent u een gamer, dus een fervent spellenspeler, dan is er geen ontkomen aan. Elke drie tot vijf jaar zult u de pc moeten vervangen. Dit geldt ook voor mensen die professionele pakketten zoals Photoshop en Lightroom gebruiken.

Maar wanneer u de computer of laptop vooral gebruikt om te internetten en e-mailen, dan kunt u jaren vooruit. Eigenlijk zo lang als de computer prettig werkt. Mits het besturingssysteem nog ondersteund wordt met veiligheidsupdates.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.