Menu Zoek

De levensduur van een computer

tip(1)(1)

Men gaat ervan uit dat een computer zo'n vijf jaar meegaat. Maar hoe realistisch is dat? Is vijf jaar niet heel kort?

Begin 2016 presenteerde Apple de nieuwe iPad Pro. Tijdens die presentatie zei marketingdirecteur Phil Schiller dat meer dan zeshonderd miljoen mensen een Windows-computer gebruikten die ouder dan vijf jaar was. 'Dat is echt triest', besloot hij. Het aanwezige publiek moest er hard om lachen en applaudisseerde. Maar daarbuiten kon Schillers grap, want dat was het, rekenen op forse kritiek.

Zijn opmerking illustreert het spanningsveld tussen de computerindustrie en de consument. Waar de fabrikant zijn apparaten aan de man wil brengen, is de consument juist gericht op zo lang mogelijk gebruikmaken van zijn apparaat.

Vraag het de industrie en ze zullen u vertellen dat u drie jaar profijt gaat hebben van een eenvoudige, goedkope computer, vijf jaar van de duurdere modellen en misschien wel zeven jaar van de duurste topmodellen. Een eeuwigheid voor de fabrikant. Terwijl de consument zich afvraagt waarom een computer na vijf jaar aan vervanging toe is, terwijl koelkasten, wasmachines, gasfornuizen of cv-ketels met gemak vijftien jaar meegaan. Helaas gelden voor computers andere wetten dan voor wasmachines, koelkasten of gasfornuizen. Desalniettemin is het eenvoudigste antwoord op de vraag hoelang een computer meegaat: totdat hij kapotgaat. Een uitgebreider antwoord geven we hieronder.

Met technische levensduur wordt bedoeld de tijd die een pc goed blijft functioneren. Dat is afhankelijk van de onderdelen in de computerkast: de hardware. En van wat is geïnstalleerd op de harde schijf: het besturingssysteem (Windows of MacOS) en de overige software.

De hardware verslijt. Daardoor gaat de pc minder goed werken. Hij wordt trager en geeft foutmeldingen. Maar veel hardware-onderdelen kunnen vervangen worden. Een nieuwe harde schijf, meer en/of beter geheugen, een andere videokaart: de pc kan er echt door opknappen. Of uw machine de investering in nieuwe onderdelen waard is, is een vraag voor de computerexpert.

In de jaren nadat u een computer hebt gekocht blijven fabrikanten de onderdelen verder ontwikkelen en verbeteren. Dus verschijnen er nieuwe computers die beter en sneller zijn en die zwaardere taken aankunnen.

Die betere hardware maakt het mogelijk voor software-ontwikkelaars om programma's te maken die 'zwaarder' zijn. Dat wil zeggen dat ze meer beroep doen op de capaciteiten van een pc. Ook Microsoft doet dit met bijvoorbeeld Word of Excel, maar ook met het besturingssysteem Windows. Dus terwijl uw computer ouder wordt en de hardware verslijt, wordt de software die erop staat steeds zwaarder. Daardoor wordt het voor die computer lastiger de programma's te draaien. Met als gevolg een pc die op den duur niet meer vooruit is te branden.

In het voorgaande verhaal lijkt er maar een conclusie mogelijk: elke paar jaar moet de computer worden vernieuwd. Toch is dat niet helemaal waar. Het belangrijkste is namelijk waar u de computer voor gebruikt. Bent u een gamer, dus een fervent spellenspeler, dan is er geen ontkomen aan: elke drie tot vijf jaar zult u de pc moeten vervangen. Dit geldt ook voor mensen die professionele pakketten zoals Photoshop, Lightroom en dergelijke gebruiken. Maar wanneer u de computer of laptop voornamelijk gebruikt om te internetten en e-mailen dan kunt u jaren vooruit. Eigenlijk zo lang u zelf vindt dat u prettig werkt met de computer.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.