Menu Zoek

Locatie delen met Google Maps-app

0607-locatie delen google maps

Laat andere mensen zien waar u bent via de app Google Maps.

Deel locatie met Google Maps

Via de app Google Maps nodigt u mensen uit om gedurende bepaalde of onbepaalde tijd te kunnen zien waar u bent. Bekenden kunnen dan met Google Maps opzoeken waar u bent. Handig bijvoorbeeld als u onderweg bent in de auto en niet kunt bellen. Familie of vrienden zien in Google Maps waar u bent en bepalen zo hoelang u er nog over doet.

Om uw locatie met anderen te delen, hebt u een smartphone met (mobiel) internet nodig, de app Google Maps en een Google-account. Google Maps gebruikt de internetverbinding om uw locatie weer te geven op een kaart. Als uw telefoon offline is, werkt de functie niet goed.

Op de meeste smartphones staat standaard de app Google Maps geïnstalleerd. Is dit niet het geval download deze dan in de App Store of in de Play Store. Hebt u nog geen Google-account? Lees in het artikel 'Een Google-account aanmaken' hoe u er eentje aanmaakt.

Locatie delen op iPhone

Als u al eerder gebruik hebt gemaakt van Google Maps, dan staat u als het goed is al ingelogd. Is dit niet het geval, log dan zo in bij Google Maps op de iPhone:

  • Tik op de app Google Maps.
  • Tik rechtsboven op het pictogram van een rondje met daarin een poppetje.
  • Tik op Inloggen.
  • Tik indien nodig op Ga door om Google Maps toestemming om informatie te delen met de website google.com.
  • Is Google Maps al eens gebruikt op uw apparaat, dan staat het eerder gebruikte account klaar.
    • Tik op het gewenste account.
    • Typ uw wachtwoord en tik op Volgende.
  • Staat het account waarmee u wilt inloggen er niet bij, tik dan op Een ander account gebruiken.
    • Typ uw e-mailadres en tik op Volgende.
    • Typ het bijbehorende wachtwoord en tik op Volgende.

U bent nu ingelogd en keert automatisch terug naar Google Maps. Uw locatie delen werkt als volgt:

  • Tik op de app Google Maps.
  • Tik op het pictogram van de drie streepjes.
  • Tik op Locatie delen.
  • Tik op Aan de slag.
  • Nu moet u kiezen. Standaard deelt u uw locatie voor 1 uur. Met de plus- en mintekens verlengt of verkort u de periode. U kunt ook kiezen voor delen tot u de functie handmatig uitschakelt. Tik in dat geval op Totdat je dit uitschakelt.
  • Google Maps deelt uw locatie altijd door middel van een link, maar u bepaalt zelf hoe u deze verstuurt:
    • 'Mensen selecteren' geeft aan dat u contactpersonen uit Gmail via een mailbericht uw locatie laat weten.
    • 'Bericht' geeft aan dat u een sms stuurt met de benodigde informatie aan de mensen die uw locatie mogen weten.
    • Via 'Meer' krijgt u toegang tot andere apps op uw telefoon zoals WhatsApp.
  • Wij tikken op Bericht.
    • Mogelijk krijgt u een melding dat Maps toegang nodig heeft tot de locatie van uw telefoon.
    • Tik in het deelvenster op Ga naar Instellingen.
    • Tik op Locatie.
    • Tik op Altijd.
    • Navigeer terug naar Google Maps.
  • Tik indien nodig opnieuw op de toepassing van uw keuze. In ons geval dus Bericht.
  • De app Berichten opent. Typ achter 'Aan' de naam van uw contactpersoon.
  • Tik op het pijltje in het tekstvak om het sms-bericht te versturen.

De ontvanger krijgt een link toegestuurd. Als hij/zij de de link gebruikt, opent Google Maps en is uw locatie daarop te zien gedurende de ingestelde tijd.

Tip: Als u uw locatie deelt komt onderin het venster van Google Maps een balk te staan met daarin 'Delen via link'. In het balkje kunt u zien hoe lang uw locatie nog gedeeld is. Tik eventueel op het blauwe schuifje om het locatie delen vroegtijdig uit te zetten.

locatie delen met google maps iphone

Locatie delen op Android-telefoon

Op Android-telefoons bent u over het algemeen al ingelogd tijdens het gebruiken van Google Maps. Uw locatie delen werkt als volgt:

  • Tik op de app Maps. Tik indien nodig eerst op de verzamelmap Google.
  • Tik rechtsboven op het pictogram van uw account. Dit is een gekleurd rondje met de eerste letter van uw accountnaam.
  • Tik Locatie delen.
  • Tik op Aan de slag.
  • Nu moet u kiezen. Standaard deelt u uw locatie voor 1 uur. Met de plus- en mintekens verlengt of verkort u de periode. U kunt ook kiezen voor delen tot u de functie handmatig uitschakelt. Tik in dat geval op Totdat je dit uitschakelt.
  • Google Maps deelt uw locatie altijd door middel van een link, maar u kiest zelf via welke app.
    • In het middelste deel van het deelvenster ziet u een rij namen staan. Dit zijn e-mailcontacten. Wilt u uw locatie delen via e-mail, tik dan hier op de juiste persoon of personen. Veeg van rechts naar links om meer opties te zien.
    • Via het onderste deel van het deelvenster kunt u bepalen met welke app u uw locaties deelt, zoals 'WhatsApp'. Tik op de gewenste app. Veeg eventueel van rechts naar links om meer opties te zien.
  • Wij tikken op WhatsApp.
  • Mogelijk krijgt u een melding dat Maps toegang nodig heeft tot uw locatiegeschiedenis. Tik op Inschakelen.
  • WhatsApp opent. Tik op de ontvanger(s).
  • Tik op het groene pijltje.
  • Er verschijnt een standaardbericht bij de link. Pas dit eventueel aan. Tik op het pictogram van het papieren vliegtuigje om te verzenden.

De ontvanger krijgt een link toegestuurd. Als hij/zij de de link gebruikt, opent Google Maps en is uw locatie daarop te zien gedurende de ingestelde tijd.

Tip: Als u uw locatie deelt komt onderin het venster van Google Maps een balk te staan. Hierin staat dat uw locatie wordt gedeeld en hoe lang nog. Tik eventueel op het kruisje om het locatie delen vroegtijdig uit te zetten.

google maps locatie delen android

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.