Menu Zoek

Mac herstellen

mac_systeemherstel(1)

Het is gelukkig geen veelvoorkomend probleem: een Mac die crasht. Maar wat als het wel gebeurt?

U installeert een nieuw programma of doet een upgrade naar een nieuwe versie van het besturingssysteem. Normaal geeft het nooit problemen, maar ineens werkt uw iMac of MacBook niet meer en zit het systeem helemaal vast. Het is goed om hierop voorbereid te zijn.

Zorg altijd voor een back-up. Het best doet u dat met een externe harde schijf en het programma Time-Machine. Dit omdat niet alleen uw documenten, maar ook alle instellingen hiermee worden opgeslagen. Lees hier alles over in het artikel 'Back-up maken met Time Machine (Mac)'.

Wat u via macOS Recovery bijvoorbeeld kunt doen is:

 • de Mac herstellen met een Time Machine-reservekopie;
 • een internetverbinding tot stand brengen zodat u online hulp kunt raadplegen;
 • het besturingssysteem opnieuw installeren.

Het heeft de voorkeur om eerst te proberen de Mac te herstellen via een Time Machine-reservekopie. De mogelijkheid om het besturingssysteem opnieuw te installeren is een laatste redmiddel. U zult daarna namelijk al uw gegevens opnieuw op de computer moeten zetten. Dit kan dan wel weer via de back-up die u hebt gemaakt met Time Machine.

Activeer zo de herstelfunctie:

 • Start de computer op en houd tijdens het opstarten de sneltoets Cmd+R ingedrukt (druk de Cmd-toets in en houd deze vast terwijl u ook de letter R indrukt en vasthoudt).
 • Laat de toetsen los op het moment dat er een laad-balkje onder het Apple-logo verschijnt.
 • Na het opstarten ziet u het herstelvenster met daarin de opties om uw systeem te herstellen. Het kan zijn dat u eerst de gebruiker moet aanklikken en het bijbehorende wachtwoord invoeren.

Omdat deze tip vooral bedoeld is om u op de mogelijkheid van systeemherstel en het hebben van een goede back-up te wijzen, verwijzen wij u voor alle details rondom macOS Recovery door naar de website van Apple. Hier kunt u desgewenst ondersteuning aanvragen. Bijvoorbeeld als u in de herstelfunctie kiest voor de mogelijkheid om het internet op te gaan.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.