Menu Zoek

Meerdere bureaubladen op Mac

mac_bureaubladen_home

Zodra er veel vensters openstaan op de Mac wordt het al snel onoverzichtelijk. Het gebruik van meerdere Bureaubladen biedt uitkomst.

Het bureaublad is het beginscherm van de Mac. Deze toont direct nadat de computer is opgestart. Bovenaan het scherm staat de menubalk en onderin het dock. Zodra een programma opent, staat deze in het midden van het scherm. Als er veel programma's en vensters openstaan kan het erg druk worden op het bureaublad. Om orde te scheppen in de chaos biedt de mogelijkheid voor meerdere bureaubladen uitkomst. Als u bijvoorbeeld met twee taken tegelijkertijd bezig bent, bundelt u alle vensters per taak op een bureaublad.

Om een nieuw bureaublad te slepen, hebben we al twee programma's openstaan. Voeg zo een bureaublad toe:

 • Open Mission Control via het pictogram met drie grijze vierkantjes op het dock, de speciale toets op het toetsenbord Toets Mission Control of de toetsencombinatie Control + pijl omhoog.
 • Bovenin beeld staan het woord 'Bureaublad' en in het midden staan de openstaande venster.
 • Klik rechtsboven op het plusteken en een extra Bureaublad opent.
  Extra Bureaublad openen
 • Daarna kunt u openstaande venster verplaatsen van het eerste naar het tweede bureaublad.
 • Ga met de muis naar het venster dat u wilt verplaatsen. Om het kader verschijnt een blauw kader. Klik op het venster, houd de muisknop ingedrukt en versleep het venster naar het tweede bureaublad bovenin beeld. Laat de muisknop weer los.

Het wisselen tussen bureaubladen kan op meerdere manieren:

 1. Open Mission Control via het pictogram met drie grijze vierkantjes op het dock, de speciale toets op het toetsenbord Toets Mission Control of de toetsencombinatie Control + pijl omhoog. Klik op het gewenste bureaublad.
 2. Druk de Control-toets tegelijkertijd in met de pijl naar rechts of links. Afhankelijk van welk bureaublad openstaat.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.