Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Met één vinger zoomen in Google Maps en Apple Kaarten

zoomwereldbol

In- en uitzoomen in Google Maps en Apple Kaarten kan ook met één vinger. Handig voor wie één hand al vol heeft en niet kan ‘knijpen’ op de kaart.

In- en uitzoomen is een veelgebruikte functie in Google Maps en Apple Kaarten. Dit gaat met een knijpbeweging van bijvoorbeeld duim en wijsvinger. Daarvoor heb je wel twee handen nodig: één om de telefoon vast te houden en de andere om te knijpen. Wie één hand vol heeft en toch wil zoomen, kan dat gelukkig ook doen met één vinger.

In- en uitzoomen met één hand in Google Maps gaat als volgt:

 • Open de app Google Maps.
 • Dubbeltik op de kaart en hou bij de tweede tik uw vinger op het scherm (niet loslaten).
 • Sleep uw vinger omlaag om in te zoomen of sleep omhoog om uit te zoomen.

Alleen inzoomen in kleine stapjes kan overigens ook door een dubbeltik op de kaart, zonder vasthouden.

Met één vinger in- en uitzoomen in Apple Kaarten werkt zo:

 • Open de app Kaarten op de iPhone of iPad.
 • Dubbeltik op de kaart en hou bij de tweede tik uw vinger op het scherm (niet loslaten).
 • Sleep uw vinger omhoog om in te zoomen of sleep omlaag om uit te zoomen (precies tegengesteld aan Google Maps dus).

Alleen inzoomen in kleine stapjes kan ook door een dubbeltik op de kaart, zonder vasthouden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.