SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Naam van map of bestand aanpassen in Windows

Bestandsnaam-mapnaam-aanpassen-Windows10 Soms dekt de naam van een bestand of map niet helemaal de lading. Pas zo'n naam gemakkelijk aan in de Verkenner van Windows 10.

Alle computerbestanden zijn bereikbaar via de Verkenner. Om de bestanden te ordenen, gebruikt u waarschijnlijk mappen waarin de verschillende bestanden staan. Pas de naam van een map aan als hij de inhoud niet goed weergeeft. 

 • Klik in de Verkenner op het desbetreffende bestand of de map om te selecteren.
  De hoofdmappen zoals 'Documenten' en 'Afbeeldingen' kunnen niet aangepast worden.
 • Klik in het Lint op het tabblad 'Start' op Naam wijzigen. Of nóg sneller: druk op het toetsenbord op F2.
 • De naam is blauw gemarkeerd. Typ een nieuwe naam.
 • Druk op de Enter-toets.

De naam is gewijzigd. Let op: laat de bestandsextensie (bijvoorbeeld .jpg of .doc) altijd aan het eind van de naam staan als deze in beeld is.

Basis van de Verkenner

Bent u nog niet zo bekend met de Verkenner? Lees dan ook het artikel 'De Verkenner' voor de basis.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.