Menu Zoek

Ondertiteling tv aanzetten via Teletekst

teletext2png

Ondertitel via Teletekstpagina 888 Nederlandstalige programma's op de tv. Dit kan zelfs bij eerder opgenomen programma's.

Het is vervelend als u tv-programma's slecht kunt verstaan. U kunt natuurlijk de tv harder blijven zetten, maar dat zullen uw buren u waarschijnlijk niet in dank afnemen. Gelukkig is er pagina 888 van Teletekst, de ondertitelingsdienst voor doven en slechthorenden.

In het begin was pagina 888 er alleen voor Nederlandstalige programma's op NPO 1, 2 en 3. Nu werkt de service ook op RTL, Net5, Veronica en SBS6. Dat geldt ook voor de Vlaamse programma's op de Belgische televisie. Sommige Nederlandse commerciële zenders zoals RTL hebben een beperkt aanbod van ondertitelde programma's. GTST, Editie NL, RTL Nieuws en Jinek zijn een paar voorbeelden. Verder zijn er ondertitels bij alle Nederlandstalige speelfilms en theatershows.

Teletekst 888 is in te schakelen bij sommige liveshows en bij opgenomen programma's. Inschakelen van de ondertiteling gaat als volgt:

 • Start een Nederlandstalig programma op de tv.
 • Druk op de Teletekstknop op de afstandsbediening. Het symbool op deze knop is afhankelijk van de tv-aanbieder. Het is bijvoorbeeld een rechthoek met daarin drie liggende streepjes, TXT of TEXT. Raadpleeg eventueel de handleiding of de website van de tv-aanbieder.
 • Toets paginanummer 888 met de cijfertoetsen die u normaal gebruikt om naar een zender te gaan.

Hebt u een Nederlandstalig programma opgenomen via een mediabox van de tv-provider, dan kunt u bij het terugkijken ook de ondertiteling inschakelen. Dat gaat als volgt:

 • Speel de opname af.
 • Druk op de Teletekstknop.
 • Toets paginanummer 888 met de cijfertoetsen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.