Menu Zoek

Op de tablet tabbladen gebruiken bij het internetten

0807-samsung tablet tip tabbladen in chrome(1)

Gebruik tabbladen in de internetbrowser als u op de tablet meerdere websites tegelijk open wilt hebben staan.

Alle tablets en iPads hebben standaard een internetbrowser. iPads hebben standaard Safari, Android meestal Chrome. Een browser start altijd met één tabblad open. Gebruik meerdere tabbladen als u meer dan één webpagina wilt bekijken. Dat is in allerlei situaties handig. Bijvoorbeeld als u op een interessante website zit waar meerdere links staan die u wilt bekijken. Open ze dan allemaal op een nieuw tabblad. De website waar u op zit blijft ook open, en de andere tabbladen kunt u één voor één bekijken.

De meeste browsers werken hetzelfde, maar zien er net iets anders uit. Voor onderstaande stappen gebruikten we de browser Chrome. Open zo extra tabbladen:

 • Tik op de app Chrome om de browser te openen. Tik indien nodig eerst op de map Google.
 • Tik op de adresbalk en typ een webadres, bijvoorbeeld 'seniorweb.nl'.
 • Tik op het toetsenbord op Ga of de Enter-toets.
 • De website opent. Tik op een link die u wilt openen en houd uw vinger even op het scherm.
 • Een menu verschijnt. Tik op Openen op nieuw tabblad of Open op achtergrond (iPad).
 • Boven in beeld, in de buurt van de adresbalk, verschijnt een nieuw tabblad. Tik op dit tabblad om het te openen.

  tabbladen chrome tablet

 • U kunt op deze manier tientallen tabbladen tegelijk hebben openstaan. Sluit de tabbladen die u hebt gelezen om het overzicht te houden. Tik bij het betreffende tabblad op het kruisje.

Tip: u kunt ook een nieuw tabblad openen zonder een link aan te klikken. Tik rechts van het laatste tabblad op het pictogram van een plusteken. Op de iPad in Safari staat het plusteken rechtsboven in beeld. Een nieuw leeg tabblad opent. Typ daar zelf een webadres.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.