Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Pas op voor gevaarlijke berichten via Messenger

let op phishing in facebook messenger(1)

In Facebook Messenger worden regelmatig onbetrouwbare berichten rondgestuurd. Klik daarom nooit zomaar op linkjes en video's die u van Facebookvrienden toegestuurd krijgt.

Privébericht met een video of linkje ontvangen in Facebook Messenger? Wees op uw hoede. Steeds vaker worden via Facebook Messenger phishingberichten rondgestuurd of berichten met een virus. Deze berichtjes lijken betrouwbaar, maar dat is schijn. Er worden regelmatig privéberichten met onbetrouwbare links naar zogenaamde YouTube-video's of dubieuze sites gestuurd. Wie op de link klikt, installeert een virus op de pc. Criminelen kunnen zo uw inloggegevens achterhalen en het virus verspreiden naar andere Facebookgebruikers.

Het is lastig om onbetrouwbare chatberichten te herkennen. In Messenger ontvangt u een privébericht met daarin een link naar een nepvideo of een andere site. Meestal wordt dit bericht verstuurd door één van uw Facebookvrienden. Tenminste, dat lijkt zo. In werkelijkheid weet hij/zij hier niks vanaf. U wordt met de eigen naam aangesproken of met een uitnodigende tekst, zoals 'Ben jij dat?'. Verwarrend, want zo lijkt het net of die ene vriend echt een bericht stuurt. De afbeelding hieronder is hier een voorbeeld van.

Phishing in Messenger

Al lijkt een bericht nog zo betrouwbaar, klik nooit zomaar op een link. Vraag altijd eerst aan de desbetreffende persoon of hij/zij het bericht daadwerkelijk heeft gestuurd. Doe dit wel op een andere manier dan via de Facebookchat. Bekijk daarnaast ook de site van Fraudehelpdesk voor recente phishingmeldingen. Toch op de link geklikt? Lees dan het artikel 'In Phishing getrapt, wat nu?'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.