U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Pas op voor gevaarlijke berichten via Messenger

Artikel

Via Facebook Messenger sturen criminelen soms onbetrouwbare berichten via het profiel van bekenden. Pas op: klik niet zomaar op linkjes.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,8 / 5 (4 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 13 jul 2023

Valse berichten via Messenger

Privébericht met een video of linkje ontvangen in Facebook Messenger? Wees op uw hoede. Soms worden via Facebook Messenger phishingberichten   phishing Engelse term voor een vorm van internetfraude, waarbij wordt gehengeld naar persoonlijke informatie. Criminelen maken bijvoorbeeld de website van een vertrouwde bank of webwinkel na, lokken mensen via een e-mailbericht naar deze website en verleiden ze om hun inloggegevens in te vullen. Vervolgens maken ze misbruik van de verkregen gegevens. rondgestuurd of berichten met een virus. Deze berichtjes lijken betrouwbaar, maar dat is schijn. Vaak staat in zo'n bericht een link naar een zogenaamde YouTube-video of dubieuze site. Wie op de link klikt, installeert een virus op de pc. Criminelen kunnen zo uw inloggegevens achterhalen en het virus verspreiden naar andere Facebookgebruikers.

Herkennen

Het is lastig om onbetrouwbare chatberichten te herkennen. Want meestal lijkt het of één van uw Facebookvrienden het bericht verstuurt. In werkelijkheid weet hij/zij hier niks vanaf. U wordt met de eigen naam aangesproken of met een uitnodigende tekst, zoals 'Ben jij dat?'. Of er wordt juist heel weinig bij gezegd, waardoor u nieuwsgierig wordt en het bericht wilt lezen. De afbeelding hieronder is er een voorbeeld van.

Phishing in Messenger

Goed controleren

Al lijkt een bericht nog zo betrouwbaar, klik nooit zomaar op een link als u er geen verwacht. Vraag altijd eerst aan de betreffende persoon of hij/zij het bericht daadwerkelijk heeft gestuurd. Doe dit wel op een andere manier dan via Messenger. Bekijk daarnaast ook de site van Fraudehelpdesk voor recente phishingmeldingen. Toch op de link geklikt? Lees dan het artikel 'In Phishing getrapt, wat nu?'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven