SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Pas op voor gevaarlijke berichten via Messenger

Let op phishing in Facebook Messenger

In Facebook Messenger worden regelmatig onbetrouwbare berichten rondgestuurd. Klik daarom nooit zomaar op linkjes en video's die u van Facebookvrienden toegestuurd krijgt.

Privébericht met een video of linkje ontvangen in Facebook Messenger? Wees op uw hoede. Steeds vaker worden via Facebook Messenger phishingberichten rondgestuurd of berichten met een virus. Deze berichtjes lijken betrouwbaar, maar dat is schijn. Er worden regelmatig privéberichten met onbetrouwbare links naar zogenaamde YouTube-video's of dubieuze sites gestuurd. Wie op de link klikt, installeert een virus op de pc. Criminelen kunnen zo uw inloggegevens achterhalen en het virus verspreiden naar andere Facebookgebruikers.

Herkennen

Het is lastig om onbetrouwbare chatberichten te herkennen. In Messenger ontvangt u een privébericht met daarin een link naar een nepvideo of een andere site. Meestal wordt dit bericht verstuurd door één van uw Facebookvrienden. Tenminste, dat lijkt zo. In werkelijkheid weet hij/zij hier niks vanaf. U wordt met de eigen naam aangesproken of met een uitnodigende tekst, zoals 'Ben jij dat?'. Verwarrend, want zo lijkt het net of die ene vriend echt een bericht stuurt. De afbeelding hieronder is hier een voorbeeld van.

Phishing in Messenger

 

Al lijkt een bericht nog zo betrouwbaar, klik nooit zomaar op een link. Vraag altijd eerst aan de desbetreffende persoon of hij/zij het bericht daadwerkelijk heeft gestuurd. Doe dit wel op een andere manier dan via de Facebookchat. Bekijk daarnaast ook de site van Fraudehelpdesk voor recente phishingmeldingen. Toch op de link geklikt? Lees dan het artikel 'In Phishing getrapt, wat nu?'.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.