SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

In phishing getrapt, wat nu?

Erin getrapt, wat nu?Nepmails, phishing, valse e-mails. Allemaal denken we dat we er niet intrappen, dat het ons nooit zal overkomen. Maar wat als het wel gebeurt?

Onder de verzamelnaam 'internetfraude' vallen nogal wat zaken: valse e-mails, nepshops, spookfacturen, noem het maar op. Criminelen zijn uit op uw geld, uw persoons- en inloggegevens, uw e-mailadres of telefoonnummer. Wat te doen als u erin bent getrapt?

U krijgt een e-mail met daarin een bijlage. Bijvoorbeeld een factuur. Nietsvermoedend opent u deze bijlage. Hij blijkt niet pluis. Wat nu?

 • Bent u er niet zeker van of de mail vals is, stuur de mail met bijlage door naar de SeniorWeb Phishingchecker.
 • Sluit het e-mailprogramma af.
 • Laat de virusscanner een uitgebreide scan van de computer uitvoeren. En laat het programma gevonden schadelijke software onschadelijk maken.
 • Wijzig voor de zekerheid uw (belangrijke) wachtwoorden. Zeker die van uw e-mail en bank.
 • Wacht met internetbankieren totdat u er zeker van bent dat er geen schadelijke software op de pc aanwezig is. Twijfelt u daaraan, neem contact op met uw bank voor een advies.
 • Is de mail afkomstig van een bekend bedrijf of bekende instantie, neem dan ook hiermee contact op en leg hen de situatie voor.

U hebt doorgeklikt op een link in een e-mail. Hierdoor kan schadelijke software zijn geïnstalleerd. Hebt u dat vermoeden, volg dan dezelfde stappen als hierboven bij de geopende bijlage. Een link kan ook naar een valse webpagina gaan waar u bijvoorbeeld inloggegevens hebt ingevuld of uw persoonsgegevens. Lees in dat geval verder bij het volgende onderdeel.

U hebt het vermoeden dat u gegevens hebt ingevuld op een nepsite. Omdat u hebt doorgeklikt op een link in een e-mail of bijvoorbeeld op een advertentie op Facebook. Wat te doen?

 • Kwam u via een mail terecht op de site? En u vermoedt dat zowel de site als e-mail nep zijn? Maar u weet het niet zeker? Stuur de mail dan door naar de SeniorWeb Phishingchecker.
 • Inloggegevens ingevuld? Verander direct uw wachtwoord.
 • Telefoonnummer opgegeven? Hebt u het idee dat uw telefoonnummer misbruikt wordt voor (dure) sms-abonnementen? Controleer dit op de site www.payinfo.nl.
 • E-mailadres achtergelaten? Grote kans dat u gebombardeerd wordt met dubieuze reclamemails. Afmelden hiervoor heeft geen zin: daarmee bevestigt u dat u op uw e-mailadres berichten leest. Verplaats de e-mails naar de spam-map. Daarmee leert u uw e-mailprogramma welke e-mails spam zijn. Na een tijdje komen deze mails automatisch in de spam-map terecht.
 • Bankgegevens ingevuld? Bel direct uw bank.

Hebt u geld overgemaakt aan een partij die niet te vertrouwen is? Doe dan aangifte van oplichting bij de politie. U kunt hiervoor een afspraak maken via 0900-8844, het landelijke telefoonnummer van de politie of bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Neem ook contact op met uw bank.

Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.