Defender, de ingebouwde virusscanner in Windows

Artikel

Windows Defender, het antivirusprogramma van Windows, beschermt goed tegen de gebruikelijke dreigingen zoals virussen en malware.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,6 / 5 (77 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 12 jul 2024

Hoe goed werkt Defender?

Microsoft Defender (voorheen Windows Defender genoemd) had in het verleden een matige reputatie. Maar tegenwoordig scoort het programma best goed in de tests. Er zijn uitgebreidere virusscanners, maar Defender is een aanrader: het is gratis, werkt goed en krijgt geregeld nieuwe updates. Defender is goed in het opmerken van malware malware Afkorting van de Engelse woorden 'malicious software.' Deze term staat voor 'kwaadaardige software'. Het is een verzamelnaam voor bedreigingen op het internet. Voorbeelden van malware zijn virussen, spyware, wormen en Trojaanse paarden. op de computer. Het programma blokkeert echter geen phishing phishing Engelse term voor een vorm van internetfraude, waarbij wordt gehengeld naar persoonlijke informatie. Criminelen maken bijvoorbeeld de website van een vertrouwde bank of webwinkel na, lokken mensen via een e-mailbericht naar deze website en verleiden ze om hun inloggegevens in te vullen. Vervolgens maken ze misbruik van de verkregen gegevens. sites, terwijl andere (gratis) virusscanners dat wel doen.

Een directe reden om een ander programma te installeren is dit niet, maar wie optimaal beschermd wil zijn kan een ander programma installeren. Er zijn gratis en betaalde alternatieven. Houd het wel bij één alternatief. Meerdere virusscanners installeren is een slecht idee; ze gaan elkaar in de weg zitten en geven dan problemen.

Defender starten met Windows

Zet de computer aan en Defender start tegelijk met Windows. Het programma downloadt automatisch de updates die nodig zijn om de computer goed te kunnen beschermen. Handmatig controleren op updates is hierdoor niet nodig.

Het Microsoft Defender-beveiligingscentrum

In het Microsoft Defender-beveiligingscentrum staat onder meer wanneer de computer voor het laatst is gescand op virussen en wanneer de laatste update was. Open het beveiligingscentrum zo:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Privacy en beveiliging (Windows 11)  of  Bijwerken en beveiliging (Windows 10).
  • Klik op Windows-beveiliging > Windows-beveiliging openen.

Het Defender-beveiligingscentrum bestaat uit een aantal onderdelen. Als alles oké is, staat er bij de meeste onderdelen een groen vinkje. Als een onderdeel actie van u vraagt, staat dit er duidelijk bij.

Scannen op virussen

Defender scant als de computer regelmatig op virussen. U merkt er niks van, tenzij het programma een dreiging vindt. U kunt ook zelf een scan starten. Bijvoorbeeld als de computer ineens gek doet. Of als u op een verdachte link of bijlage klikte, en denkt dat er nu een virus actief is.

  • Klik in het venster 'Windows-beveiliging' op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
  • Bij 'Huidige bedreigingen' staat wanneer de laatste scan is uitgevoerd, hoeveel bestanden zijn gescand en of er bedreigingen zijn gevonden.
  • Klik op Snelle scan om direct een scan van de computer te starten. De scan duurt meestal hooguit een paar minuten. U kunt de computer gewoon gebruiken tijdens het scannen.
  • Wilt u een grondige scan van de computer, klik dan op Scanopties.

    scanopties defender

    • Klik op uw keuze, bijvoorbeeld Volledige scan.
    • Klik op Nu scannen.
    • Klik linksboven op het pijltje om terug te keren naar het overzicht.

Controleren of Defender bijgewerkt is

Defender wordt vrijwel dagelijks automatisch bijgewerkt. Onder 'Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging' staat wanneer de laatste update is uitgevoerd. Twijfelt u of de laatste update is uitgevoerd, controleer het dan zo:

  • Klik op Beveiligingsupdates.
  • Klik op Naar updates zoeken.
  • Defender krijgt dan de laatste update. Klik op het pijltje linksboven om terug te gaan naar het overzicht.

Bescherming tegen ransomware

Defender kan toezicht houden op belangrijke mappen, zodat ransomware ransomware Engelse term voor een chantagemethode op internet; 'ransom' betekent losgeld. Het is een vorm van malware. Bestanden op de computer die getroffen zijn door ransomware, zijn als het ware gegijzeld door middel van versleuteling. Je kunt er dan niet meer bij. Na betaling van een aanzienlijk bedrag, ontvang je van de hackers de sleutel om je bestanden weer te openen.
Risico op ransomware loop je op onveilige websites, maar een goed  antivirusprogramma bestrijdt ook ransomware.
ze niet kan blokkeren als de pc besmet is. Lees hoe u deze functie inschakelt in 'Windows Defender beschermt tegen gijzelsoftware'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven