SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Defender: de ingebouwde virusscanner in Windows 10

Windows Defender

Microsoft levert Windows 10 standaard met een werkend antivirusprogramma: Windows Defender. Het pakket biedt voldoende bescherming tegen de gebruikelijke dreigingen van buitenaf. Defender doet zijn beschermende werk op de achtergrond: u zult er niet veel van merken.

Windows Defender had in het verleden een matige reputatie. Maar het programma is sterk verbeterd. Defender beschermt voldoende tegen de standaarddreigingen. Het is daarom niet noodzakelijk om een andere virusscanner te installeren. Toch kiezen sommige gebruikers voor een alternatief. Omdat dit betere bescherming biedt of omdat zo'n pakket meer opties heeft.

Het is goed om te weten dat u een alternatieve virusscanner zonder problemen kunt installeren. Defender wordt in dat geval automatisch uitgeschakeld. Houd het wel bij één alternatief; meerdere virusscanners installeren is een slecht idee want ze gaan elkaar in de weg zitten.

Zet de computer aan en Defender wordt tegelijk met Windows 10 gestart. Het programma downloadt automatisch de updates die nodig zijn om de computer goed te kunnen beschermen.

U hebt dus geen omkijken naar Defender. Maar voor voor wie graag controle wil houden, is er het Windows Defender-beveiligingscentrum. Hierin is onder meer zichtbaar wanneer de computer voor het laatst is gescand op virussen en wanneer de laatste update is uitgevoerd.

Open het beveiligingscentrum op de volgende manier:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging.
 • Klik op Windows-beveiliging > Windows-beveiliging openen.

Een snellere manier om het beveiligingscentrum te openen is via het pijltje rechtsonder in de Taakbalk. Klik daarna op het pictogram van een schild om het beveiligingscentrum te openen.

Wie de laatste update van Windows 10 al binnen heeft, ziet dat het Windows Defender-beveiligingscentrum bestaat uit zeven onderdelen. In eerdere Windows-versies zijn dat er minder, maar voor de beveiliging van uw systeem maakt dit niet uit. Als alles in orde is ziet u bij elk onderdeel, behalve 'Gezinsopties', een groen vinkje.

Defender scant op de achtergrond de computer regelmatig op virussen. U hoeft dit niet zelf te doen. Maar wilt u een keer een extra scan doen omdat de pc vreemd gedrag vertoont of omdat u mogelijk iets hebt gedaan waarmee een verdacht bestand of een virus op uw apparaat terecht is gekomen, dan kunt u zelf een scan starten.

 • Klik in het Windows Defender-beveiligingscentrum op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
 • Klik eventueel op Bedreigingsgeschiedenis om te zien wanneer de laatste scan is uitgevoerd, hoeveel bestanden zijn gescand en of er bedreigingen zijn gevonden.
 • Klik op Snelle scan om direct een scan van de computer te starten.
 • Defender scant nu snel naar dreigingen. Wilt u een grondige scan van de computer klik dan op Scanopties.
  • Kies voor Volledige scan als u de gehele computer (alle bestanden en programma's) wilt controleren. Deze scan kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, maar u kunt de computer gewoon blijven gebruiken. Klik op Nu scannen. De scan wordt nu uitgevoerd: u ziet de voortgang in het venster.
  • Kies voor Aangepaste scan als u alleen bestanden of mappen wilt controleren die u zelf selecteert. Bijvoorbeeld een bestand dat u hebt gedownload maar niet helemaal vertrouwt. Klik op Nu scannen. Selecteer de map waarin de bestanden die u wilt controleren zich bevinden. Klik op Map selecteren. U ziet heel snel de resultaten van de scan verschijnen.
  • Kies voor Windows Defender Offline-scan als de andere scans niets vinden maar u toch meent malware op de pc te hebben. Deze scan duurt ongeveer vijftien minuten. Zorg dat u voordat u Windows Defender Offline gebruikt, alle geopende bestanden opslaat en apps en programma's afsluit. Klik op Nu scannen > Scannen. Voor deze scan is het nodig dat de pc opnieuw wordt opgestart. Daarna kunt u weer gewoon met de pc werken.

Ga terug door linksboven op het pijltje te klikken. Onder 'Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging' ziet u wanneer de laatste update is uitgevoerd. In principe wordt Defender dagelijks automatisch bijgewerkt. Twijfelt u of de laatste update is uitgevoerd klik dan op Naar updates zoeken. Defender wordt dan voorzien van de laatste update.

U kunt Defender toezicht laten houden op belangrijke mappen zodat deze niet ontoegankelijk worden gemaakt door ransomware.

 • Klik op Bescherming tegen ransomware beheren.
 • Zet het schuifje onder 'Controlled folder access' op 'Aan'.
 • Klik op Ja.
 • Standaard zijn nu alle standaardmappen zoals 'Documenten', 'Afbeeldingen' en 'Downloads' beschermd. Hebt u mappen buiten die standaardmappen gemaakt dan kunt u ze toevoegen. Klik op Beschermde mappen > Ja.
 • Klik op Een beveiligde map toevoegen.
 • Wijs een map aan en klik op Map selecteren.

De map is nu aan de beschermde mappen toegevoegd.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.