SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Defender: de ingebouwde virusscanner in Windows 10

Windows Defender

Microsoft levert Windows 10 standaard met een werkend antivirusprogramma: Windows Defender. Het pakket biedt voldoende bescherming tegen de gebruikelijke dreigingen van buitenaf. Defender doet zijn beschermende werk op de achtergrond: u zult er niet veel van merken. 

Windows Defender had in het verleden een matige reputatie. Maar het programma is inmiddels sterk verbeterd. Defender beschermt voldoende tegen de standaarddreigingen. Het is daarom niet noodzakelijk om een andere virusscanner te installeren. Toch kiezen sommige gebruikers voor een alternatief. Omdat dit betere bescherming biedt of omdat zo'n pakket meer opties heeft.

Het is goed om te weten dat u een alternatieve virusscanner zonder problemen kunt installeren. Defender wordt in dat geval automatisch uitgeschakeld. Houd het wel bij één alternatief; meerdere virusscanners installeren is een slecht idee want ze gaan elkaar in de weg zitten.

Zet de computer aan en Defender wordt tegelijk met Windows 10 gestart. Het programma downloadt automatisch de updates die nodig zijn om de computer goed te kunnen beschermen.

U hebt dus geen omkijken naar Defender. Maar voor voor wie graag controle wil houden is er het Windows Defender-beveiligingscentrum. Hierin is onder meer zichtbaar wanneer de computer voor het laatst is gescand op virussen en wanneer de laatste update is uitgevoerd.

Open het beveiligingscentrum op de volgende manier: 

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging > Windows Defender > Windows Defender-beveiligingscentrum openen.  

Een snellere manier om het beveiligingscentrum te openen is via het pictogram rechtsonder bij de klok in de Taakbalk. Dubbelklik op het pictogram om het beveiligingscentrum te openen.  

Wie de laatste update van Windows 10 al binnen heeft, ziet dat het Windows Defender-beveiligingscentrum bestaat uit zeven onderdelen. In eerdere Windows-versies zijn dat er minder, maar voor de beveiliging van uw systeem maakt dit niet uit. Als alles in orde is ziet u bij elk onderdeel, behalve 'Gezinsopties', een groen vinkje.

Defender scant op de achtergrond de computer regelmatig op virussen. U hoeft dit niet zelf te doen. Maar wilt u een keer een extra scan doen omdat de pc vreemd gedrag vertoont of omdat u mogelijk iets hebt gedaan waarmee een verdacht bestand of een virus op uw apparaat terecht is gekomen, dan kunt u zelf een scan starten.

 • Klik in het Windows Defender-beveiligingscentrum op Virus- en bedreigingsbeveiliging
 • Onder 'Bedreigingsgeschiedenis' (dit heet 'Scangeschiedenis' in eerdere versies) staat wanneer de laatste scan is uitgevoerd, hoeveel bestanden zijn gescand en of er bedreigingen zijn gevonden.
 • Klik op Nu scannen (Snelle scan in eerdere versies) om direct een scan van de computer te starten.
 • Defender scant nu snel naar dreigingen. Wilt u een grondige scan van de computer klik dan op Een nieuwe geavanceerde scan uitvoeren (Geavanceerde scan in eerdere versies). U hebt nu drie opties.
  • Kies voor Volledige scan als u de gehele computer (alle bestanden en programma's) wilt controleren. Deze scan kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, maar u kunt de computer gewoon blijven gebruiken. Klik op Nu scannen. De scan wordt nu uitgevoerd: u ziet de voortgang in het venster. 
  • Kies voor Aangepaste scan als u alleen bestanden of mappen wilt controleren die u zelf selecteert. Bijvoorbeeld een bestand dat u hebt gedownload maar niet helemaal vertrouwt. Klik op Nu scannen. Selecteer de map waarin de bestanden die u wilt controleren zich bevinden. Klik op Map selecteren. U ziet heel snel de resultaten van de scan verschijnen.
  • Kies voor Windows Defender Offline-scan als de andere scans niets vinden maar u toch meent malware op de pc te hebben. Deze scan duurt ongeveer vijftien minuten. Zorg dat u voordat u Windows Defender Offline gebruikt, alle geopende bestanden opslaat en apps en programma's afsluit. Klik op Nu scannen > Scannen. Voor deze scan is het nodig dat de pc opnieuw wordt opgestart. Daarna kunt u weer gewoon met de pc werken.   

Iets verder naar beneden staat 'Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging' ('Beveiligingsupdates' in eerdere versies). Hier ziet u wanneer de laatste update is uitgevoerd. In principe wordt Defender dagelijks automatisch bijgewerkt. Twijfelt u of de laatste update is uitgevoerd klik dan op Naar updates zoeken. Defender wordt dan voorzien van de laatste update.

Alleen in de laatste versie van Windows 10 vindt u de optie 'Bescherming tegen ransomware'. U kunt Defender toezicht laten houden op belangrijke mappen zodat deze niet ontoegankelijk worden gemaakt door ransomware.  

 • Klik op Bescherming tegen ransomware.
 • Zet het schuifje onder 'Controlled folder access' op 'Aan'.
 • Klik op Ja.
 • Standaard zijn nu alle standaardmappen zoals 'Documenten', 'Afbeeldingen' en 'Downloads' beschermd. Hebt u mappen buiten die standaardmappen gemaakt dan kunt u ze toevoegen. Klik op Beschermde mappen.
 • Klik op Een beveiligde map toevoegen.
 • Wijs een map aan en klik op Map selecteren.
 • Klik op Ja.

De map is nu aan de beschermde mappen toegevoegd.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.