Menu Zoek

Defender, de ingebouwde virusscanner in Windows 10

Windows DefenderPerfect is Microsoft Defender, het antivirusprogramma van Windows 10, niet. Maar het beschermt goed tegen de gebruikelijke dreigingen zoals virussen en malware.

Microsoft Defender (voorheen Windows Defender genoemd) had in het verleden een matige reputatie. Maar tegenwoordig scoort het programma best goed in de tests. Er zijn uitgebreidere virusscanners, maar Defender is een aanrader: het is gratis, werkt goed en krijgt geregeld nieuwe updates. Defender is goed in het opmerken van malware op de computer. Het programma blokkeert echter geen phishingsites, terwijl andere (gratis) virusscanners dat wel doen.

Een directe reden om een ander programma te installeren is dit niet, maar wie optimaal beschermd wil zijn kan eens de 'Keuzehulp virusscanner' doorlopen. Houd het wel bij één alternatief. Meerdere virusscanners installeren is een slecht idee; ze gaan elkaar in de weg zitten en geven dan problemen.

Zet de computer aan en Defender start tegelijk met Windows 10. Het programma downloadt automatisch de updates die nodig zijn om de computer goed te kunnen beschermen. Handmatig controleren op updates is hierdoor niet nodig.

In het Microsoft Defender-beveiligingscentrum staat onder meer wanneer de computer voor het laatst is gescand op virussen en wanneer de laatste update was. Open het beveiligingscentrum zo:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Bijwerken en beveiliging.
  • Klik links op Windows-beveiliging > Windows-beveiliging openen.

Het Defender-beveiligingscentrum bestaat uit zeven onderdelen. Als alles oké is, staat er bij de meeste onderdelen een groen vinkje. Als een onderdeel actie van u vraagt, staat dit er duidelijk bij.

Defender scant als de computer regelmatig op virussen. U merkt er niks van, tenzij het programma een dreiging vindt. U kunt ook zelf een scan starten. Bijvoorbeeld als de computer ineens gek doet. Of als u op een verdachte link of bijlage klikte, en denkt dat er nu een virus actief is.

  • Klik in het Microsoft Defender-beveiligingscentrum op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
  • Bij 'Huidige bedreigingen' staat wanneer de laatste scan is uitgevoerd, hoeveel bestanden zijn gescand en of er bedreigingen zijn gevonden.
  • Klik op Snelle scan om direct een scan van de computer te starten. De scan duurt meestal hooguit een paar minuten. U kunt de computer gewoon gebruiken tijdens het scannen.
  • Wilt u een grondige scan van de computer, klik dan op Scanopties.

    scanopties defender

    • Klik op uw keuze, bijvoorbeeld Volledige scan.
    • Klik op Nu scannen.
    • Klik linksboven op het pijltje om terug te keren naar het overzicht.

Defender wordt vrijwel dagelijks automatisch bijgewerkt. Onder 'Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging' staat wanneer de laatste update is uitgevoerd. Twijfelt u of de laatste update is uitgevoerd, controleer het dan zo:

  • Klik op Controleren op updates.
  • Klik op Naar updates zoeken.
  • Defender krijgt dan de laatste update. Klik op het pijltje linksboven om terug te gaan naar het overzicht.

Defender kan toezicht houden op belangrijke mappen, zodat ransomware ze niet kan blokkeren als de pc besmet is. Lees hoe u deze functie inschakelt in 'Windows Defender beschermt tegen gijzelsoftware'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.