Menu Zoek

Past het niet op usb-C? Koop een verloopstukje

verloopjes en hubs x250

Nieuwe apparaten hebben usb-C. Alleen passen de stekkers van oortjes, headsets, printerkabels, etc. daar niet altijd op. Toch is wegdoen gelukkig niet nodig.

Veel nieuwe smartphones hebben geen ingang waar het kabeltje van een koptelefoon op past. Dat is jammer. Nieuwe laptops, telefoons, opladers en andere apparaten hebben tegenwoordig alleen nog maar poorten die voor usb-C geschikt zijn. Handig, want dan past hetzelfde kabeltje altijd bij het opladen of verbinden. Het is alleen onhandig dat accessoires die u al had vaak een andere connector hebben. Toch is het niet nodig om koptelefoons, beamers, monitors, enzovoorts weg te doen. Met een verloopstukje kunt u ze allemaal blijven gebruiken. Zo'n tussenstukje kost meestal één of twee tientjes.

Een verloopstukje zorgt ervoor dat een te grote of te kleine connector toch in een apparaat past. Om een passende te vinden, moet je weten hoe de poorten en stekkers heten die u wilt verbinden. Dit zijn de meestgebruikte:

 1. Er zijn best veel soorten usb-kabels. Daarvan is usb-A waarschijnlijk de bekendste.
 2. Het ronde gaatje waar een koptelefoon of oortjes in gaan, is de audiopoort. De stekker die daarbij hoort heet een audiojack of jack-kabel.
 3. Voor dingen met beeld wordt meestal een HDMI-kabel gebruikt. De stekker daarvan ziet er zo uit:

  HDMI-kabel

Mannelijk of vrouwelijk

Bij verloopstukjes is het soms ook van belang of een uiteinde van het tussenstuk mannelijk of vrouwelijk is. Daarbij steekt een mannelijk uiteinde uit. Dat is bedoeld om ergens in te steken. Een vrouwelijk uiteinde is hol; er gaat een stekker in.

Op zoek naar een verloopje? Typ dan bij een zoekmachine of webwinkel in welke twee uiteindes aan het tussenstuk moeten zitten. Typ eventueel ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ in de zoekopdracht. Een paar voorbeelden:

 1. Typ ‘usb-C naar audiojack’ om een verloop te zoeken dat een koptelefoon kan verbinden met een usb-C-poort.
 2. Of ‘verloop ‘usb-C naar HDMI’ voor een verloop dat een apparaat met een HDMI-kabel kan verbinden met bijvoorbeeld een laptop.
 3. Of typ ‘usb-C naar usb-C' als u een adapter (blokje voor het opladen) hebt met usb-C.

Er zijn ook tussenstukken waar meer kabels tegelijk in passen. Die tussenstukken noem je een ‘hub’ of ‘dock'. Daarmee kunnen gebruikers meer apparaten tegelijk verbinden met bijvoorbeeld de computer. Zo'n hub is een soort multitool onder de kabels. En trouwens ook handig als een apparaat niet genoeg usb-poorten heeft. Zoek op internet of in een webwinkel bijvoorbeeld naar 'usb-C hub'. En kijk naar welke aansluitingen de hub heeft. Let er bij het kopen van een hub op dat die een stekker heeft die in uw apparaat past.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.