Menu Zoek

Privacy instellen op iPad/iPhone

tip(3)

Veel apps willen privacygevoelige informatie gebruiken, zoals uw locatie. Loop daarom de privacy-instellingen op de iPad/iPhone eens na.

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor iPads en iPhones met de laatste versie van het besturingssysteem iOS (14 of hoger). Maar de verschillen met eerdere versies zijn klein als het gaat om de hieronder besproken instellingen.

Veel apps houden bij waar u bent, waar u vaker komt of gewoon waar u naartoe gaat. Dat is voor bijvoorbeeld een navigatie-app noodzaak. Maar soms is minder duidelijk of locatietoegang voor een app wel echt nodig is. Bepaal zelf per app of u dit wilt.

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op Privacy.
  • Tik op Locatievoorzieningen.
  • Tik op een app waarvan u de instellingen wilt aanpassen.
  • Per app worden de volgende keuzes geboden:
    • Nooit.
    • Vraag volgende keer.
    • Bij gebruik van app.
  • De opties ‘nooit’ en ‘bij gebruik van app’ spreken voor zich. De optie ‘vraag volgende keer’ houdt in dat wanneer u de desbetreffende app opent, gevraagd wordt om toestemming. Op dat moment krijgt u drie keuzes: ‘sta niet toe’ waarmee u locatietoegang weigert ook bij volgend gebruik van de app. ‘Bij gebruik van app’, wil zeggen dat locatietoegang altijd is toegestaan als u de app gebruikt. En ‘sta één sessie toe’ houdt in dat de vraag om toestemming de volgende keer weer wordt gesteld.
  • Tik op de optie die u wenst. We raden aan om bij twijfel te kiezen voor ‘vraag volgende keer’. Wanneer u dan de app in kwestie gebruikt, wordt duidelijk waarvoor de locatietoegang nodig is en beslist u op dat moment.

Ook in de internetapp Safari op de iPhone of iPad kunt u enkele privacy-instellingen nalopen.

  • Open de app Instellingen.
  • Scrol naar beneden en tik op Safari.
  • Scrol naar beneden tot het onderdeel ‘Privacy en beveiliging’.
  • Tik op het schuifje bij ‘Voorkom volgen’. (Als het schuifje groen is staat de instelling goed.)
  • Tik op het schuifje bij ‘Meld frauduleuze websites’.
  • Tik op het schuifje bij ‘Controleer op Apple Pay’.
  • Het schuifje bij 'Blokkeer alle cookies’ moet grijs blijven. Anders wordt het onmogelijk nog in te loggen bij websites

Verwijder eventueel ook de cookies en andere informatie over websitebezoek:

  • Tik op Wis geschiedenis en websitedata.
  • Tik op Wis.

Een belangrijk nadeel hierbij is dat gegevens van alle bezochte sites worden gewist. U moet dus opnieuw inloggen bij een volgend bezoek. Wilt u dat niet, sla dan de vorig stap over en doe het volgende:

  • Scrol helemaal naar beneden en tik op Geavanceerd.
  • Tik op Websitedata.
  • Het kan enige tijd duren voordat alle informatie geladen is, maar uiteindelijk ziet u welke websites u allemaal hebt bezocht. Verwijder gegevens van een bepaalde website door een vinger te plaatsen op de site in kwestie en naar links te vegen.

Apps op de iPad/iPhone kunnen een zogeheten advertentie-ID gebruiken. Die is gekoppeld aan het apparaat. Hierin worden gegevens over de gebruiker opgeslagen. Apps tonen met behulp van het ID gerichte reclame. Dit kan worden uitgeschakeld.

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op Privacy.
  • Tik op Tracking.
  • Tik op het schuifje naast ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’, zodat het naar links schuift (niet meer groen is).

Besef wel dat er nog steeds reclame kan worden getoond, dat is helaas niet uit te zetten. Maar wanneer u naar een nieuwe afwasborstel hebt gezocht, wordt u niet langer doodgegooid met advertenties hierover.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.