Menu Zoek

Programma's openen zonder muis

Start in Windows 10 programma’s op via het toetsenbord. Dat gaat snel en vormt een mooie afwisseling op het gebruik van de muis.

Met de muis kunt u alle kanten op in Windows 10. Programma’s starten, door internetpagina's browsen, teksten selecteren, foto's bewerken... Maar vergeet ook het toetsenbord niet. Daarmee is namelijk ook van alles te doen. Natuurlijk typt u ermee en voert u zoekopdrachten in. Maar wist u al dat een programma gemakkelijk via het toetsenbord kan starten? Misschien even wennen, maar daarna reuze makkelijk en snel.

Het gaat om de programma’s die in de Taakbalk staan (de smalle balk onder in beeld met pictogrammen van de programma’s). Standaard staat bijvoorbeeld de Verkenner in de Taakbalk. Wilt u een programma snel starten met het toetsenbord, dan maakt u het eerst vast aan de Taakbalk. Doe dat als volgt:

 • Klik op de Startknop.
 • Blader door de lijst met apps en klik met de rechtermuisknop de naam van het gewenste programma.
 • Klik op Meer > Aan de taakbalk vastmaken.

Een snelkoppeling naar het programma verschijnt in de Taakbalk.

Start programma's op de Taakbalk snel met een toetsencombinatie. Of gebruik de toetsencombinatie om geopende programma's te bekijken. Het gaat als volgt:

 • Druk de Windows-toets in en houd deze ingedrukt.
 • Druk een cijfer in, bijvoorbeeld 1. Hiermee opent het programma dat uiterst links op de Taakbalk staat.
Probeer verschillende van deze combinaties uit en open alle programma's in de Taakbalk, van links naar rechts. Windows-toets+2 opent bijvoorbeeld het programma dat als tweede op de Taakbalk staat, Windows-toets+3 het programma daarnaast, etc.

Welk programma opent, hangt dus af van de positie op de Taakbalk. Wilt u liever een ander programma helemaal links, verplaats het dan als volgt op de Taakbalk:

 • Selecteer het programma dat op een andere positie op de Taakbalk moet komen.
 • Houd de linkermuisknop ingedrukt.
 • Versleep het pictogram naar de gewenste plek.
 • Laat de muisknop los.

De snelkoppeling naar het programma staat nu op de uitgekozen plaats.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.