Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Zonder muis programma’s van de Taakbalk openen

zonder muis programmas openen x250

Staan er veel programma's open op de Taakbalk? U hebt geen muis nodig om de vensters te openen.

Op de pc kunnen meerdere programma's tegelijk openstaan. Denk aan uw mailprogramma, een internetprogramma, een spelletje en Word. Alleen één programma is in beeld. De andere programmavensters staan verkleind in de Taakbalk. Open ze met een klik op de pictogrammen in de Taakbalk. Maar het kan ook via het toetsenbord.

Alt+Tab

 • Druk op de Alt-toets en houd deze ingedrukt.
 • Druk nu op de Tab-toets.
 • Alle actieve programma's komen verkleind in beeld. Om één van de vensters staat een dikke witte rand. Elke keer als op op Tab drukt met Alt ingedrukt, verspringt de witte rand naar een programma.
 • Laat beide toetsen los om het programma met de dikke rand in beeld te krijgen.

Met getallen

Maximaliseer programma's via de Windows-toets.

 • Houd de Windows-toets (met het Windows-logo, links van Alt) ingedrukt.
 • Druk een cijfer in, bijvoorbeeld de 1 of de 2.

Bij 1 opent het meest linkse programma dat op de Taakbalk staat. Als u snelkoppelingen op de Taakbalk hebt staan en niet alleen verkleinde programmavensters, tellen die ook mee. Het betreffende programma wordt dan gestart. Deze truc werkt met de cijfers 1 tot en met 0, waarbij 0 staat voor 10. Op deze wijze zijn dus maximaal tien verschillende programmavensters te openen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.