Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 12 februari 2024

Puzzelen met de AIVD

aivdpuzzel

Wie van pittige breinkrakers houdt, beleeft veel plezier aan de jaarlijkse kerstpuzzel van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Toch te moeilijk? Er is ook een juniorkerstpuzzel voor jong én oud.

De jaarlijkse kerstpuzzel van de AIVD is inmiddels voor veel mensen een kersttraditie geworden. Spelen doe je alleen of in teamverband. Het doel? Verzamel zo veel mogelijk punten met het oplossen van de creatieve en cryptische opdrachten. Je hoeft geen doorgewinterde cryptoloog te zijn, maar sommige opgaven kunnen uren of dagen in beslag nemen.

Is de puzzel te moeilijk? Maak 'm dan samen met iemand anders en kijk naar de opgaven en de oplossingen van de voorgaande jaren om te leren hoe de AIVD “denkt” bij het maken van de puzzels. Of neem de andere tips ter harte. Kunt u er echt geen chocola van maken? Dan is er nog de junioreditie. De eerste editie uit 2019 werd enthousiast ontvangen door jongeren, maar bleek eveneens populair onder oudere deelnemers die de gewone puzzel te lastig vonden. Alleen kinderen tot vijftien jaar kunnen de oplossing insturen, maar voor spek en bonen de hersens kraken is ook leuk!

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.