Menu Zoek

Scherm draaien aan- of uitzetten

schermrotatie-uitzetten

Draait het scherm ineens niet meer mee als u de telefoon of tablet kantelt? Dan staat schermrotatie per ongeluk uit. Dat is gelukkig zo opgelost!

Wie zijn mobiele toestel een kwartslag draait, ziet alles op het scherm standaard meebewegen. Gebeurt dit niet? Dan staat schermrotatie uit. Of vindt u dat meedraaien juist helemaal niet zo handig? Zet het scherm dan vast.

Zet op een iPhone of iPad als volgt de schermrotatie aan of uit via het Bedieningspaneel:

 • Open het Bedieningspaneel. Veeg daarvoor vanaf de rechterbovenhoek naar beneden.
 • Tik op 'Staanderichtingsslot' Staanderichtingsslot. Als het pictogram gekleurd is, staat het scherm vast en draait het beeld dus niet meer mee. Is het pictogram grijs dan kantelt het beeld wel mee.
 • Druk op de Thuisknop om terug te keren naar het Beginscherm of veeg van onderen naar boven over het scherm.

Zet op een telefoon of tablet vanaf Android 14 zo de schermrotatie aan of juist uit:

 • Open het Snelmenu.
  • Zet uw vinger helemaal bovenaan het scherm en veeg naar beneden.
  • Veeg het menu op dezelfde manier nog een stukje verder naar beneden.
 • Staat schermrotatie uit? Tik dan op Automatisch draaien Automatisch draaien om het scherm weer mee te laten draaien. Het pictogram van twee pijltjes kleurt groen
 • Liever schermrotatie uitzetten? Tik dan weer op Automatisch draaien om het scherm vast te zetten. Het pictogram van twee pijltjes kleurt grijs.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.