Menu Zoek

Schermafbeelding maken op Mac

schermafbeelding-maken-op-mac

Een schermafbeelding legt vast wat te zien is op het beeldscherm. Maak er op de Mac snel een met een toetscombinatie.

Met een schermafbeelding legt u vast wat er op het beeldscherm staat. Handig als u bijvoorbeeld een computerprobleem hebt. Dan kunt u de schermafbeelding naar een helpdesk of kundige kennis sturen. Maar een schermafbeelding kan voor meer zaken dienen. Zo staan de afbeeldingen bij artikelen op Seniorweb.nl om de uitleg te verduidelijken. Een schermafbeelding wordt ook wel een screenshot of schermafdruk genoemd.

Maak op de Mac met behulp van sneltoetsen een schermafbeelding. Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u op het toetsenbord indrukt. We bespreken in dit artikel drie verschillende combinaties, die elk een ander deel van het scherm op de foto zetten. Daarbij gaan wij uit van een Mac met het besturingssysteem macOS 10.12 Sierra en nieuwer.

Het snelste is het om een schermafbeelding te maken van het volledige scherm. De computer maakt een foto van alles wat u ziet. Druk de toetsen Cmd+Shift+3 tegelijkertijd in. Shift is de toets waarop een pijl omhoog op staat. De Mac slaat de schermafbeelding automatisch op het Bureaublad op.

Wilt u maar een deel van het scherm opslaan in de schermafbeelding? Dat werkt zo:

 • Druk de toetsen Cmd+Shift+4 tegelijkertijd in. Shift is de toets waarop een pijl omhoog op staat.
 • Een kruisaanwijzer verschijnt in beeld. Verplaats de aanwijzer met de muis naar de plek waar u de schermafbeelding wilt laten beginnen.
 • Klik, houd de muisknop ingedrukt en sleep de aanwijzer over het schermdeel dat u wilt vastleggen.
 • Laat de muisknop los.

De schermafbeelding wordt automatisch opgeslagen op het Bureaublad.

Het is mogelijk om een schermafbeelding te maken van een bepaald venster, bijvoorbeeld dat van de internetbrowser Safari.

 • Druk de toetsen Cmd+Shift+4 tegelijkertijd in.
 • Druk op de spatiebalk.
 • De muisaanwijzer verandert in een camera. Beweeg de aanwijzer naar het venster waarvan u een schermafbeelding wilt maken.
 • Het venster kleurt blauw. Klik op het venster.

De schermafbeelding wordt automatisch opgeslagen op het Bureaublad.

Bekijk ook onze video hierover.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.